Doorbuffelen!

Er verschijnt vanzelf een glimlach op je gezicht als je het erf oprijdt van de biologische waterbuffelboerderij van Bouke en Marlies Luth in Eursinge (Drenthe). Vanaf de weg heb je direct zicht op de ruime, open stal met daarin zo’n 60 biologische waterbuffels. Uniek is het zeker! Niet alleen zijn er slechts een tiental gangbare waterbuffelboerderijen in Nederland, maar het bedrijf van Bouke en Marlies is ook nog eens 100% biologisch.

Kennis
Waterbuffelboerderij 2048 1024 px - Reudink Nederland

Enthousiaste mensen met een passie voor dieren. Dat is de eerste indruk die je krijgt van Bouke en Marlies. Bouke groeide op een vleesvarkensbedrijf op en was kind aan huis bij zijn buurman die een melkveebedrijf runt. Bouke wist al snel dat zijn hart niet bij varkens, maar bij herkauwers lag. Toen hij op televisie een reportage over het houden van waterbuffels zag, trok dat meteen zijn aandacht. Ondanks dat hij plezier had aan zijn werk in het grondverzet, bleef er altijd iets kriebelen. Het voelde als het juiste moment om zijn droom waar te maken, dus ging hij samen met Marlies op onderzoek uit naar het houden van waterbuffels.

Biologische waterbuffels

Bouke en Marlies bezochten een aantal waterbuffelbedrijven en waren direct enthousiast. Zelfs hun huwelijksreis stond in het teken van waterbuffels, want ook in Italië bezochten de twee enkele bedrijven. “Waterbuffels trekken de aandacht. Het zijn gevoelsdieren die houden van knuffelen”, aldus Bouke. Bij thuiskomst in Kerkenveld is het plan verder uitgedacht en zijn Bouke en Marlies gestart met vier kalfjes (2017) om te zien of het echt bij hen past. Het bleek een schot in de roos! Sinds december 2018 pachten ze de huidige boerderij en landerijen op een nieuwe locatie in Eursinge. Daar houden ze nu zo’n 60 bio-waterbuffels, twee stiertjes en wat jongvee uit zowel Nederland als Italië.

De bio-gedachte sprak Bouke en Marlies altijd al aan. “We moeten zuinig zijn op de wereld en kijken naar de toekomst. Ik ben boer geworden om te boeren. Het houden van een klein aantal dieren is daarom mooi. Ik kan alles zelf doen en dat geeft voldoening”, vertelt Bouke. “Daarnaast staan waterbuffels dicht bij de natuur qua gedrag. Ze hebben niet veel nodig en passen goed in de bio-gedachte. Ook moet je iets unieks hebben om je te onderscheiden in de markt. Dat de locatie door de vorige pachters al naar biologisch was omgeschakeld, verhoogde de praktische haalbaarheid en maakte de keuze makkelijker.”

Buffel 1024 1024 px
Buffels 1024 1024 px

Van waterbuffelmelk naar kazen

De focus ligt op de productie van waterbuffelmelk, rijk aan calcium, vet en eiwit. Aangezien buffels minder melk geven dan koeien en de dieren biologisch worden gehouden, heb je een goede – en daardoor hogere – prijs voor je product nodig. Met het beperkte aantal waterbuffelboerderijen, laat staan biologisch, is het regelen van de afzet een uitdaging. Corona heeft deze situatie versterkt. “Afnemers willen zich in deze onzekere tijden niet binden en kunnen geen zekerheid geven. Wat niet helpt is de beperkte promotie van bio vanuit de Nederlandse overheid en de onbekendheid met het product onder consumenten. Om verspilling tegen te gaan en recht te doen aan het product, zijn we begonnen met het maken van waterbuffelkaas”, legt Marlies uit. De harde kazen en mozzarella’s liggen in streekwinkels en zijn verkrijgbaar bij de groothandel. “We zijn trots op onze dieren en de producten. Het is mooi om je eigen producten in de winkel te zien en dat de mensen er blij van worden.”

Werkplezier

“Het mooiste moment van de dag is als je in de ochtend aan het melken bent en de zon komt op. Het uitzicht over de landerijen waar straks de buffels weer grazen. Je geniet van de dieren, van het boer zijn”, aldus Bouke. “Boer zijn geeft vrijheid, je kunt zelf je tijd indelen en je krijgt veel mee van het familieleven. En de buffels zeuren niet of praten niet terug. Het zijn fijne collega’s.” Bouke en Marlies stralen trots en passie uit. Je ziet de wil om continu te verbeteren. Dat is ook zichtbaar op de locatie. Ze zien kansen, zijn inventief en zeker niet bang om de handen uit de mouwen te steken. Ook organiseerden ze onlangs een ‘drive-thru’ om mensen in de omgeving kennis te laten maken met de waterbuffels en de biologische kazen.

Rol Reudink

Bouke was al bekend met Reudink via het bedrijf van zijn ouders. “Wat ons aanspreekt in Reudink is dat het een ervaren speler is die daardoor veel kennis in huis heeft. We kunnen met vragen omtrent voeding, maar ook de algemene bedrijfsvoering bij Reudink terecht. Dat is van grote meerwaarde. Natuurlijk is de goede, snelle levering ook positief”, vertelt Bouke. De persoon, een goede relatie en vertrouwen, is heel belangrijk. Dat vinden ze bij Reudink. Bouke licht toe: “Onze specialist, Stef Oude Lansink, denkt mee en is betrokken. Hij staat altijd voor ons klaar. Wij voelen ons serieus genomen en Reudink laat zien dat wij, ondanks dat we maar klein zijn, net zo belangrijk zijn als grotere bedrijven.”

Toekomst

“De belangrijkste pijler is een goede, stabiele afzet”, zegt Marlies. Groeien is geen doel op zich, maar het moet wel mogelijk zijn een goede boterham te verdienen om het voortbestaan van het bedrijf te garanderen. Bouke voegt toe: “100% boer zijn! We zouden graag willen kunnen leven van de boerderij en niet meer uit nood buiten de deur werken.” Beiden geven aan te willen blijven optimaliseren, maar dat ze ook tevreden mogen zijn met de mooie resultaten en ontwikkelingen tot nu toe.

Deel dit artikel

Benieuwd naar de biologische waterbuffels van Bouke en Marlies Luth?

Kom dan eens langs in Eursinge. Wilt u de bio-waterbuffelkazen en mozzarella proeven? Of wilt u het assortiment in uw winkel uitbreiden met dit unieke product? Neem dan contact op met Maaz Cheese.