Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

20-07-2020

Aanzuren drinkwater verbetert vertering

Drinknippel kuilens

Jonge varkens en leghennen doorlopen een aantal kritische periodes in hun leven waarin het maagdarmstelsel nog niet volledig ontwikkeld is en verteringsproblemen op de loer liggen. Door het drinkwater in deze fase aan te zuren, ondersteunt u de voorvertering en maagdarmgezondheid én verbetert u de waterkwaliteit.

Dunne mest

Pluimvee- en varkenshouders herkennen het vast: de lastige fase direct na het spenen van biggen, de opstart van vleesvarkens, de opfokperiode en de eerste weken na opzet van leghennen. Doordat het verteringsstelsel van jonge dieren nog niet ‘af’ is, stijgt het risico op dunne mest of ziekten bij stressvolle overgangsfases.

Drinkwater aanzuren

U helpt uw biggen en kuikens in deze periodes door het drinkwater aan te zuren met een organisch zuur. Door het zure drinkwater daalt de pH in de maag sneller en verbetert de eiwitvertering. Daarnaast werken de zuren ook antibacterieel, zowel in het dier als in het watersysteem. Het remt de groei van ziektekiemen in het drinkwater en ondersteunt het microbiële evenwicht op darmniveau.

Goed watermanagement

Het toepassen van zuren via drinkwater vergt een goed watermanagement. Belangrijk is dat u de drinkwaterkwaliteit monitort en het water conditioneert, zodat de werking van de zuren optimaal benut wordt.
Wilt u weten hoe u organische zuren op uw bedrijf kunt inzetten en welke zuren geschikt zijn in de biologische veehouderij? Neem dan contact op met uw pluimvee- of varkensspecialist van Reudink.