Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

12-01-2016

Afkalven op een leeftijd van 24 maand is ook in biologisch het streven

Onbeperkt voer verstrekken kan efficiënt en hygiënisch met de Vitamatic voerbak
Vitamatic

Vaarzen die afkalven vóór ze de leeftijd van 24 maanden bereiken, realiseren een hoge melkeiwit- en levensproductie. Ook hieruit blijkt dat duurzaam en rendabel meestal samengaan.

Om een vaars rond de leeftijd van 24 maanden af te laten kalven is een goede kalveropfok noodzakelijk. Reudink heeft hiervoor een protocol opgesteld waarmee afkalven op 24 maand ook in de biologische sector te realiseren is.

Biestperiode
Alles begint bij het snel, vaak en voldoende verstrekken van een goede kwaliteit biest. In tabel 1 ziet u wat wij daarmee bedoelen. Controleer regelmatig de kwaliteit van de biest. Onze specialisten hebben diverse hulpmiddelen om u hierbij te helpen.

Tijd  Hoeveelheid

Tabel 1: Optimale biestverstrekking

Binnen 1 uur  3-4 liter
Binnen 12 uur  5-6 liter
Binnen 24 uur  7-8 liter

Melkperiode
De groei in de melkperiode, de eerste drie levensmaanden van het kalf, is medebepalend voor de ontwikkeling van voldoende melkklierweefsel en daardoor ook voor de latere melkproductie (zie tabel 2). Een hoge groei in deze periode realiseert u door naast voldoende koemelk, onbeperkt smakelijk hooi én vanaf dag zeven onbeperkt kalverstartkorrel Vital te verstrekken. Verder is het van belang dat de kalveren altijd over schoon en fris drinkwater kunnen beschikken.

Als krachtvoer in deze periode adviseert Reudink de Kalverstartbrok Vital. Dit voer kan zonder problemen onbeperkt worden ingezet. De Vitamatic voerbak is speciaal ontwikkeld voor een efficiënte en hygiënische verstrekking van deze brok. De Vitamatic kunt u via de klantenservice van Reudink bestellen.

Tabel 2: Relatie groei melkperiode en gewicht melkklierweefsel *)

GROEI MELKPERIODE LAAG HOOG
Groei week 9 - 14 LAAG HOOG LAAG HOOG
RESULTATEN        
Lichaamsgewicht (kg) 80 106 87 121
         
Gewicht melkklierweefsel (gr/100 kg LW) 16 15 24 23

 
Groeiperiode
Om op 24 maanden in de gewenste conditie en met het juiste gewicht te kunnen afkalven moet het jongvee ook na de melkperiode goed doorgroeien. Het streefgewicht is 225 kg op een leeftijd van acht maanden. Om dit te realiseren is het noodzakelijk dat u goed en onbeperkt ruwvoer en krachtvoer blijft aanbieden. U kunt uw jongvee in deze periode ook Kalverstartkorrel Vital blijven voeren via de Vitamatic voerbak.

Het uitgebreide protocol voor een goede kalveropfok heeft Reudink op een overzichtelijke stalkaart gezet. Als u deze kaart in de stal ophangt, heeft u steeds de benodigde informatie over het voeren en verzorgen van uw kalveren bij de hand. De kaart is verkrijgbaar via uw specialist of onze klantenservice.

Meer weten? Uw specialist beschikt over de juiste kennis en hulpmiddelen om u te begeleiden bij een optimale kalveropfok. Of neem contact op met onze klantenservice.

Komt u ook naar de BioVakbeurs? Op onze stand vertellen we u graag meer over een gezonde kalveropfok en kunt u de stalkaart en de Vitamatic voerbak met eigen ogen zien.


*) Bron: Brown et al, 2005