Hoe vaak maakt u uw silo’s schoon? U staat er misschien niet altijd bij stil, maar net als een auto of trekker heeft ook een silo onderhoud nodig. Besteedt u hier te weinig aandacht aan, dan kan dat u problemen opleveren en (veel) geld kosten.
Merkt u dat er stof uit uw silo’s komt? Dat u niet de volle capaciteit van uw silo’s kunt benutten? Lijkt er iets mis te zijn met de vijzel of een van de pijpen? Dan is het waarschijnlijk tijd om de silo’s schoon te maken. Vaak hebben dit soort problemen te maken met vuile, verstopte filters of opgehoopt restvoer.
Het belang van een schone silo
Er zijn verschillende typen silo’s. Reudink Chauffeur Roy komt het regelmatig tegen: “Soms moet ik 30 ton voer lossen in een silo met ontluchtingsfilter met voldoende capaciteit en dan past er met moeite 26 ton in. Dan komt er al stof uit de silo’s. Vaak komt dit door verstopte of vuile filters. Die moeten eerst schoongemaakt worden, pas dan kun je de capaciteit van een silo optimaal benutten.” Het is best een klus om de silo’s schoon te maken. Het kost tijd en u heeft de juiste spullen nodig of moet een gespecialiseerd bedrijf inschakelen wat kosten met zich meebrengt. Toch is het noodzakelijk. Met verstopte filters loopt u het risico dat de silo knapt. Als dat gebeurt terwijl u of een erfbetreder in de buurt staat, zijn de gevolgen niet te overzien. En dan bent u beduidend meer geld kwijt dan aan een regelmatige schoonmaak.
Naast de silocapaciteit, zijn er nog een aantal belangrijke redenen om silo’s goed schoon te houden. Zo zijn restanten opgehoopt, oud voer een goede voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Door die schimmels en bacteriën kunnen toxines (gifstoffen) ontstaan die de kwaliteit en smakelijkheid van het voer beïnvloeden. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en voeropname van uw dieren wat resulteert in een verminderd technisch resultaat. Opgehoopt voer kan bovendien schade toebrengen aan de installatie en ertoe leiden dat de vijzel onderaan de silo kapotgaat, omdat het voer er niet door kan.