Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

03-04-2018

Lang zullen ze leggen!

Legpersistentie

Betere legpersistentie op Reudink-voer

De resultaten van Reudink-klanten laten zien wat mogelijk is: deze biologische leghennen leggen gemiddeld tien weken langer dan het landelijk gemiddelde van 75 weken in Legmanager. Heel duurzaam, maar zeker ook economisch interessant!

Bij een groot deel van de Reudinkklanten is er een trend om hennen langer te houden. Onderstaande tabel toont het gemiddelde resultaat van 35 afgesloten koppels in 2017 bij Reudink-klanten in Nederland en Duitsland. De witte hennen zijn productiever en blijven gemiddeld langer op het bedrijf. Opvallender is het verschil in legpersistentie. Waar het Legmanager-gemiddelde op 75 weken ligt, blijven deze leghennen op Reudink-voer tot gemiddeld 85 weken op het bedrijf op een hoog productieniveau. 
 

Legpersistentie
Gemiddeld resultaat van 35 afgesloten koppels op Reudink-voer

Eën week langer leggen levert € 1.500,- extra op

Het is duurzaam om goed presterende koppels langer te houden. Dit representatief aantal koppels toont dat dit mogelijk is met het juiste management en goed voer. Een betere legpersistentie (waarbij legpercentage en eikwaliteit op niveau blijft) betekent ook een lagere kostprijs en een beter rendement per ei. Neem alleen al de aanschafkosten van de hen. Bij het Legmanager-gemiddelde van 75 weken is de hen 57 weken op het legbedrijf (18 weken opfok). Bij een aanschafprijs van € 7,50 betekent dat een kostprijs van ruim € 0,13 per hen per week (€ 7,50 / 57 weken). Op een bedrijf van 12.000 hennen levert één week verlenging van de legperiode een voordeel op van ruim € 1.500,-. Daarnaast scheelt het arbeid wanneer er minder vaak hennen opgezet worden. Kortom: een goede legpersistentie is duurzaam, bespaart arbeid én levert een beter rendement op. Lang zullen ze leggen!

Meer weten?

Wilt u weten welke verbetering in legpersistentie op uw bedrijf realiseerbaar is en welk rendement dat oplevert? Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op. Liever telefonisch contact? Bel dan met onze klantenservice op 088 - 024 81 65.

  1. Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens