Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

09-05-2019

Biologisch varkenshouder Van Engelen wint Agroscoopbokaal Reudink

Agroscoopbokaal 2019

Reudink en ForFarmers zetten acht ondernemers in het zonnetje

De winnaars van de Agroscoopbokaal 2019 zijn vandaag tijdens een feestelijke bijeenkomst op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd bekendgemaakt. Niels en Diane van Engelen uit het Brabantse Elshout ontvingen de Reudink Agroscoopbokaal vanwege hun uitzon-derlijke (technische) resultaten en duurzame bedrijfsvoering. Ook zeven ondernemers uit de reguliere veehouderij en akkerbouw ontvingen een bokaal in hun sector.

Reudink en ForFarmers organiseren de uitreiking van de Agroscoopbokalen om ondernemers te belonen voor hun onderscheidende vakprestaties en hun aansprekende resultaten op het gebied van duurzaam-heid, één van de kernwaarden van ForFarmers. Door de verhalen en werkwijzen van deze succesvolle ondernemers zo breed mogelijk te delen, hopen Reudink en ForFarmers hiernaast ook andere boeren te inspireren. Dit past bij de missie van de onderneming om veehouders te helpen hun bedrijfsrendement te verbeteren met gezonde dieren en een hoge efficiëntie. Het digitale monitoringsprogramma Agroscoop laat de ontwikkeling in prestaties van individuele bedrijven zien en maakt vergelijking met andere bedrijven mogelijk.

Winnaar biologische sector: Meeste gespeende biggen per zeug per jaar

Niels van Engelen uit Elshout laat zien dat de biologische varkenshouderij prima samengaat met een hoge en efficiënte productie. Op jaarbasis realiseert hij 30,1 gespeende biggen per zeug; een resultaat dat ook in de reguliere sector niet zou misstaan. Bij Van Engelen lopen de zeugen los in het ingestrooide kraamhok en blijven de biggen zes weken bij de zeug. Met zeer nauwkeurig dekmanagement en door de zeugen in goede conditie te houden behaalt de ondernemer een gemiddelde van 16,5 levend geboren biggen. De individuele en intensieve verzorging zorgt voor opvallend gezonde en vitale varkens. Mede hierdoor speent hij uiteindelijk bijna 14 biggen per worp. “Niels denkt altijd vanuit het dier. Hij kijkt goed naar het gedrag, de voeropname en de mest van de varkens en let op de behoefte van de dieren. Daarbij probeert hij weloverwogen nieuwe dingen uit en vaart hij bewust zijn eigen koers”, zo verklaart product-manager Achim Tijkorte de goede resultaten. De varkenshouder wil op zijn gesloten bedrijf van 100 zeu-gen en 900 vleesvarkensplaatsen met zo min mogelijk zeugen het afgesproken aantal vleesvarkens bin-nen het afzetcontract afleveren. Daarmee houdt hij zijn bedrijfsvoering efficiënt. “Focus op de individuele behoefte, rust en regelmaat zijn kenmerkend voor zijn bedrijfsvoering”, vat Tijkorte samen.

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van Reudink en ForFarmers waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van Reudink en ForFarmers hebben toegang tot deze cijfers, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. Jaarlijks reiken Reudink en ForFarmers in de sectoren melkvee, melkgeiten, vleesvee, loonwerk, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en biologisch (Reudink) de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk én duurzaam heeft gepresteerd. 

Lees hier welke ondernemers de Agroscoopbokaal 2019 in de andere categorieën wonnen.