Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

03-11-2020

De biosector groeit in België, deze varkenshouder ziet kansen voor omschakelaars

Afbeelding: Artikel 3 Wim Haeck
Wim Haeck.

In Wingene, West-Vlaanderen staat het bedrijf van Wim Haeck. Hij is samen met zijn neef de 3e generatie in het familiebedrijf Haeck dat sinds de jaren 50 is uitgegroeid tot een gevestigde naam in onder meer de Belgische varkenshouderij middels hun bedrijf Hapro. 

“Wij zijn een soort ketenregisseur” legt Wim uit. “We hebben als doel het ontzorgen van zowel de varkenshouder als andere partners in de keten. Dit doen we door kennis, advies en service te bieden. Ook hebben we zelf enkele varkensbedrijven”. Wim heeft de contacten met de afnemers en verwerkers van het vlees waardoor hij goed weet wat er in de markt gevraagd wordt. Door deze kennis is hij in staat om varkenshouders te ondersteunen in het kiezen van de juiste genetica en voeders. Ook kan hij de klant beleveren met deze biggen en voeders. Zo kan er een maximaal resultaat in de keten gehaald worden.

BioVar.be

Waar Hapro eerst alleen gericht was op de conventionele varkenshouderij, is Wim Haeck in samenwerking met retailer Colruyt Group en vleesverwerker Delavi de uitdaging aangegaan om de biologische varkenshouderij in België meer inhoud en omvang te geven. Daarom heeft Wim in 2018 een conventionele locatie in Ruiselede omgeschakeld naar een biologische onder de naam BioVar.be. Hier is plaats voor 100-120 zeugen en 900 vleesvarkens met de mogelijkheid om te groeien naar 400 zeugen middels een flexibel stalsysteem. Zijn kennis en ervaringen deelt hij met mogelijke omschakelaars.

Omschakelen naar bio

Omschakelen is uitdagend en niet eenvoudig. “Het is een mindset”, aldus Wim. Waar begin je als je wilt omschakelen? Onderzoek of deze vorm van veehouderij bij je past en wat mogelijk is binnen je bedrijf. Laat je vervolgens informeren door externe partijen. Hier kan Reudink een rol spelen. Matty van Tilburg is specialist biologische varkenshouderij Reudink en thuis in de Belgische markt.

De grootste verschillen tussen de conventionele en biologische varkenshouderij zitten in de huisvesting, de voeders, de mestafzet en het management in de stal. Uitdagingen omvatten volgens Wim de beperkte aanwezige kennis over bio binnen de gangbare veehouderij en het verbeteren van de perceptie van de biologische varkenshouderij in België. Daarnaast zijn het managen van de diergezondheid en beheersing van de kostprijs belangrijk voor succes. Vanwege de vraaggestuurde markt moet de afzet voor omschakeling goed geregeld zijn.

Groei in België