Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

30-08-2022

De ideale meng- en wisselteelt: het bouwplan

Bouwplan

Hoe ziet de ideale meng- en wisselteelt eruit? En hoe behaalt u optimale resultaten? Een passend bouwplan is hierin essentieel. In de praktijk is het maken van een ideaal bouwplan echter niet altijd eenvoudig. Zo moet rekening worden gehouden met o.a. grondsoort, ligging en ook graslandvernieuwing om de voordelen van meng- en wisselteelt optimaal te benutten.

Waarom starten met meng- en wisselteelt?

In dit artikel heeft u meer kunnen lezen over het belang en de voordelen van meng- en wisselteelt vanuit wetenschappelijk perspectief. We zetten de belangrijkste voordelen op een rij om te laten zien waarom meng- en wisselteelt wordt geadviseerd. Meng- en wisselteelt…

  • …bevordert een duurzame kringloop en stimuleert de biodiversiteit van de bodem. De gevormde ondergrondse massa (wortels en wortelknobbeltjes) de bodemvruchtbaarheid, bewortelbaarheid en natuurlijke drainagecapaciteit van de bodem worden verbeterd. 
  • …verhoogt de N-benutting in het systeem. Ook resulteert het in een gelijkwaardige of hogere drogestof-opbrengst (ds) én kwaliteit per hectare wanneer gecombineerd met vroege maïs.
  • …helpt in de onkruidonderdrukking. Dit kan het winnen van een eerste snede gras zijn vóór de zaai van (ultra-) vroege maïs, maar ook door het bijzaaien van een erwt bij graan omdat dit zorgt voor een voller gewas. Tevens kan een tussenteelt zorgen voor het gemakkelijker in te passen van en een beter resultaat bij graslandvernieuwing.
  • …benut suboptimale voorjaarsomstandigheden om ruwvoer (ds) te maken.
  • …maakt de combinatie van winterharde erwten met wintergranen of gras gevolgd door teelt en maïs mogelijk. Vanggewassen spelen een belangrijke rol in het streven naar een meer duurzame maïsteelt.

Bent u overtuigd van de potentie van meng- en wisselteelt op uw bedrijf? Dan is het zaak om een goed doordacht bouwplan op te stellen.

Wat is het ideale bouwplan?

Waar moet u rekening mee houden wanneer u start met meng- en wisselteelt?

  • De zaaibedbereiding in het najaar: een voorvrucht moet tijdig geruimd worden.
  • Het akkerbouwmatig denken van loonwerker én veehouder.
  • De onderzaai van gras in graan-erwt is lastig.
  • Het verlies aan eiwit tijdens veldbewerkingen (zoals bij alle vlinderbloemigen).

Sparren over het ideale bouwplan voor uw bedrijf?

Bent u op zoek naar een bedrijfsspecifiek bouwplan om te kunnen starten met meng- en wisselteelt op uw bedrijf? Wilt u ook een hogere droge stof- en eiwitopbrengst van uw grasland en overweegt u om erwten of andere vlinderbloemigen door te zaaien? Neem dan contact op met uw melkveespecialist of dealer voor advies en erwtenzaad.