Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

15-06-2022

Demodag onderstreept de potentie van mengteelt

Introductie mengteelt
Introductie mengteelt

Weer of geen weer, de regen weerhield de deelnemers er niet van om naar het bedrijf van de familie Dankers in Dongen (NB) te komen voor de ‘Demodag Mengteelt’ van Reudink. Tegelijkertijd was het een positieve regenbui voor de grond en de gewassen die na een drogere periode wel wat extra regen konden gebruiken. We kijken terug op een geslaagde middag met een mooie opkomst. 

Reudink organiseerde deze Demodag om geïnteresseerden vrijblijvend te informeren en adviseren over mengteelt. In samenwerking met Grietje Raaphorst van Nordic Maize Breeding (NMB) onderzoekt Reudink de voordelen en opbrengsten van mengteelt. Daarbij zien we, mede door de praktijkervaringen van onze klanten, dat een mengteelt wel degelijk kan bijdragen aan een verhoging van de eiwitopbrengst van eigen land in de bio-veehouderij. Onze mengteelt-aanpak delen we dan ook graag met geïnteresseerden. 

Mengteelt als verrijking van uw bouwplan

Veldbezoek
Veldbezoek

Bio-melkveespecialist Robert van Dorst gaf een korte introductie over mengteelt. Hij besprak de verschillende teeltmogelijkheden, de positieve ervaringen van onze klanten en waarom Reudink zich hiervoor inzet. “Bij Reudink kijken we verder dan alleen het leveren van voer. Als veehouder heb je invloed op wat je voert en wat er op het land staat. Door het land optimaal te benutten, kun je het hele jaar door eiwit van eigen land telen en voeren. Dit is goed voor het dier en voor de bodem, wat past in de kringloopgedachte. Tegelijkertijd kan het ook een kostenvoordeel opleveren doordat je minder krachtvoer hoeft aan te kopen”, vertelt Robert.  

De vragen van de deelnemers vormden de basis voor een uitgebreid gesprek: Hoe kan ik met mengteelt een gedeelte krachtvoer vervangen? Hoe pas ik mengteelt toe in mijn bouwplan? Wat is de juiste zaaihoeveelheid en techniek? Welke ervaringen hebben andere veehouders met mengteelt? “De meerwaarde van een mengteelt zit in het eiwitniveau. Een mengteelt kan de eiwitopbrengst verhogen t.o.v. een monoteelt graan. Dit geldt bij zowel de oogst van ruwvoer als van krachtvoer. Je hebt zo minder correctie van krachtvoer nodig om de dieren op eiwitbehoefte te voeren”, licht Robert toe. Een mengteelt kan worden ingezet voor verschillende doelen: om de opbrengst als ruwvoer of als krachtvoer te gebruiken, maar ook in het kader van graslandvernieuwing kan een mengteelt een goede tussenteelt zijn. Kortom, mengteelt is een verrijking van het bouwplan.

De technisch specialist van NMB voegt daaraan toe: “Tijdens een mengteelt is er gedurende de groei een interactie in de bodem tussen planten waarbij de beschikbaarheid en opname van mineralen wordt verbeterd. Het andere gewas profiteert van de erwt. Wanneer je de twee gewassen los van elkaar teelt, heb je dit niet.” NMB heeft dit door de WUR (Wageningen University & Research) laten onderzoeken en daaruit bleek dit effect. “Maar minstens zo belangrijk is het feit dat het graan als steungewas dient voor de erwt, de mengteelt veel insecten aantrekt en de gevoeligheid voor ziekten en pathogenen wordt gereduceerd. Door verschillende typen erwt in te zetten met rogge, triticale of gerst wordt een ideale match verkregen qua afrijping en oogstbaarheid”, aldus NMB. 

Veldbezoek: mengteelt Triticale-Erwten

Mengteelt Triticale-Erwten
Mengteelt Triticale-Erwten

Vervolgens gingen de deelnemers samen met onze specialisten – en paraplu – het veld in om een mengteelt Triticale-Erwten te bekijken. Hiervoor is op dit bedrijf gekozen, omdat het al wat later in het seizoen was. Daardoor was het inzaaien van grasklaver niet meer mogelijk. Een mengteelt Triticale-Erwten was een goed alternatief. 

Er is geen standaard advies. De keuze in onder andere gewas, zaaimoment en oogsten is afhankelijk van de specifieke bedrijfssituatie, uw doelen en de bodem. Daarom gaan onze specialisten graag met u in gesprek om een bedrijfsspecifiek bouwplan op te stellen. Onze ervaring vanuit onderzoek en de ervaringen van onze klanten nemen we mee in ons advies. “Dat is het mooie van zo’n Demodag: de onderlinge uitwisseling van kennis en ervaring. En dan ook tussen veehouders. Tijdens deze dagen brengen we mensen bij elkaar en leren we van elkaar. Dit gaan we zeker vaker doen!”, aldus Robert. 

Heeft u de ‘Demodag Mengteelt’ gemist en heeft u vragen over de mogelijkheden en opbrengsten van mengteelt? Neem dan contact op met uw specialist voor een persoonlijk gesprek over uw specifieke bedrijfssituatie. Of bel onze klantenservice