Bio-melkveespecialist Robert van Dorst gaf een korte introductie over mengteelt. Hij besprak de verschillende teeltmogelijkheden, de positieve ervaringen van onze klanten en waarom Reudink zich hiervoor inzet. “Bij Reudink kijken we verder dan alleen het leveren van voer. Als veehouder heb je invloed op wat je voert en wat er op het land staat. Door het land optimaal te benutten, kun je het hele jaar door eiwit van eigen land telen en voeren. Dit is goed voor het dier en voor de bodem, wat past in de kringloopgedachte. Tegelijkertijd kan het ook een kostenvoordeel opleveren doordat je minder krachtvoer hoeft aan te kopen”, vertelt Robert.
De vragen van de deelnemers vormden de basis voor een uitgebreid gesprek: Hoe kan ik met mengteelt een gedeelte krachtvoer vervangen? Hoe pas ik mengteelt toe in mijn bouwplan? Wat is de juiste zaaihoeveelheid en techniek? Welke ervaringen hebben andere veehouders met mengteelt? “De meerwaarde van een mengteelt zit in het eiwitniveau. Een mengteelt kan de eiwitopbrengst verhogen t.o.v. een monoteelt graan. Dit geldt bij zowel de oogst van ruwvoer als van krachtvoer. Je hebt zo minder correctie van krachtvoer nodig om de dieren op eiwitbehoefte te voeren”, licht Robert toe. Een mengteelt kan worden ingezet voor verschillende doelen: om de opbrengst als ruwvoer of als krachtvoer te gebruiken, maar ook in het kader van graslandvernieuwing kan een mengteelt een goede tussenteelt zijn. Kortom, mengteelt is een verrijking van het bouwplan.
De technisch specialist van NMB voegt daaraan toe: “Tijdens een mengteelt is er gedurende de groei een interactie in de bodem tussen planten waarbij de beschikbaarheid en opname van mineralen wordt verbeterd. Het andere gewas profiteert van de erwt. Wanneer je de twee gewassen los van elkaar teelt, heb je dit niet.” NMB heeft dit door de WUR (Wageningen University & Research) laten onderzoeken en daaruit bleek dit effect. “Maar minstens zo belangrijk is het feit dat het graan als steungewas dient voor de erwt, de mengteelt veel insecten aantrekt en de gevoeligheid voor ziekten en pathogenen wordt gereduceerd. Door verschillende typen erwt in te zetten met rogge, triticale of gerst wordt een ideale match verkregen qua afrijping en oogstbaarheid”, aldus NMB.