Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

29-06-2021

Door buffelen!

Er verschijnt vanzelf een glimlach op je gezicht als je het erf oprijdt van de biologische waterbuffelboerderij van Bouke en Marlies Luth in Eursinge (Drenthe). Vanaf de weg heb je direct zicht op de ruime, open stal met daarin zo’n 60 biologische waterbuffels. Uniek is het zeker! Niet alleen zijn er slechts een 10-tal gangbare waterbuffelboerderijen in Nederland, maar het bedrijf van Bouke en Marlies is ook nog eens 100% biologisch.

Enthousiaste mensen met een passie voor dieren. Dat is de eerste indruk die je krijgt van Bouke en Marlies. Bouke groeide op een vleesvarkensbedrijf op en was kind aan huis bij zijn buurman die een melkveebedrijf runt. Bouke wist al snel dat zijn hart niet bij varkens, maar bij herkauwers lag. Toen hij een reportage over het houden van waterbuffels zag op de televisie, trok dat meteen zijn aandacht. Ondanks dat hij plezier had aan zijn werk in het grondverzet, bleef er altijd iets kriebelen. Het voelde als het juiste moment om zijn droom waar te maken dus ging hij samen met Marlies op onderzoek uit naar het houden van waterbuffels.

Bouke en Marlies Luth
Bouke en Marlies Luth

Biologische waterbuffels

Van waterbuffelmelk naar kazen

De focus ligt op de productie van waterbuffelmelk, rijk aan calcium, vet en eiwit. Aangezien buffels minder melk geven dan koeien en de dieren biologisch worden gehouden, heb je een goede – en daardoor hogere – prijs voor je product nodig. Met het beperkte aantal waterbuffelboerderijen, laat staan biologisch, is het regelen van de afzet een uitdaging. Corona heeft deze situatie versterkt. “Afnemers willen zich in deze onzekere tijden niet binden en kunnen geen zekerheid geven. Wat niet helpt is de beperkte promotie van bio vanuit de Nederlandse overheid en de onbekendheid met het product onder consumenten. Om verspilling tegen te gaan en het product recht aan te doen, zijn we begonnen met het maken van waterbuffelkaas”, legt Marlies uit. De harde kazen en mozzarella ’s liggen in streekwinkels en zijn verkrijgbaar bij de groothandel. “We zijn trots op onze dieren en de producten. Het is mooi om je eigen producten in de winkel te zien en dat de mensen er blij van worden.”

Werkplezier

Bio-waterbuffels

“Het mooiste moment van de dag is als je in de ochtend aan het melken bent en de zon komt op. Het uitzicht over de landerijen waar straks de buffels weer grazen. Je geniet van de dieren, van het boer zijn”, aldus Bouke. “Boer zijn geeft vrijheid, je kunt zelf je tijd indelen en je krijgt veel mee van het familieleven. En de buffels zeuren niet of praten niet terug. Het zijn fijne ‘collega’s.” Bouke en Marlies stralen trots en passie uit. Je ziet de wil om continu te verbeteren. Dat is ook zichtbaar op de locatie. Ze zien kansen, zijn inventief en zeker niet bang om de handen uit de mouwen te steken. Ook organiseerden ze onlangs een ‘drive-thru’ om mensen in de omgeving kennis te laten maken met de waterbuffels en de biologische kazen.

Rol Reudink

Bouke was al bekend met Reudink via het bedrijf van zijn ouders. “Wat ons aanspreekt in Reudink is dat het een ervaren speler is en daardoor veel kennis in huis heeft. We kunnen met vragen omtrent voeding, maar ook de algemene bedrijfsvoering bij Reudink terecht. Dat is van grote meerwaarde. Natuurlijk is de goede, snelle levering ook positief”, vertelt Bouke. De persoon, een goede relatie en vertrouwen, is heel belangrijk. Dat vinden ze bij Reudink. Bouke licht toe: “Onze specialist, Stef Oude Lansink, denkt mee en is betrokken. Hij staat altijd voor ons klaar. Wij voelen ons serieus genomen en Reudink laat zien dat wij, ondanks dat we maar klein zijn, net zo belangrijk zijn als grotere bedrijven.”

Toekomst