Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

25-11-2019

Duitse delegatie bezoekt Reudink tijdens Bio-Schweine-Tagung

Bio-Schweine-Tagung

Modern, efficiënt, indrukwekkend. De Duitse delegatie van tachtig biologische varkenshouders en mensen uit de periferie was zichtbaar onder de indruk van de Nederlandse situatie. Zij bezochten in Nederland een symposium en enkele excursielocaties in het kader van de Bio-Schweine-Tagung en deden daarbij ook Reudink aan.

De Bio-Schweine-Tagung op 20, 21 en 22 november werd gezamenlijk georganiseerd door de Aktionsbündnis Bioschweinehalter Deutschland, de Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen en de Vereniging van Biologische Varkenshouders met medewerking van Reudink en De Groene Weg. Reudink vulde een deel van het programma in, regelde sprekers en excursies. Hoofdthema tijdens deze driedaagse was de marktontwikkeling in biologisch varkensvlees. Collega’s Judith Minderman, Raw Material Manager ForFarmers, en Achim Tijkorte, Productmanager Reudink, praatten de aanwezigen bij over de ontwikkeling van biologische grondstoffen en onze manier van bedrijfsbegeleiding op biologische varkensbedrijven. Het viel de deelnemers op dat de bio-keten in Nederland beter is georganiseerd en op elkaar afgestemd is dan in Duitsland. Ook de technische resultaten van varkensbedrijven liggen in Nederland op een hoger plan.

Rondleiding fabriek

Een rondleiding door de fabriek van Reudink stond woensdag 20 november op het program. Na het welkomstwoord van directeur Wilfred Jonkman vertrokken zo’n twintig geïnteresseerden voor een rondleiding door de fabriek. Men verbaasde zich misschien nog wel het meest over de efficiëntie en vergaande mate van automatisering waarop de fabriek draait. Dat er ’s nachts slechts twee en overdag drie personen nodig zijn om alle processen goed te laten verlopen, konden ze zich bijna niet voorstellen. Ook de snelheid van bulkbelading was een eyeopener. Waar in Duitsland in veel fabrieken de vrachtwagen compartiment voor compartiment gevuld wordt, zorgt Reudink ervoor dat een complete rit al klaar staat boven de bulkwagen. Zo beladen we alle vakken gelijktijdig, zodat de bulkwagen in vijftien minuten gevuld is.

Rondleiding Reudink

Excursies praktijkbedrijven

Naast het inhoudelijke programma en de fabrieksrondleiding konden de deelnemers ook kiezen voor een bedrijfsbezoek bij Reudink-klanten Jan Harmsen in Hengelo of Koen Lipman in Hellendoorn. Varkensspecialisten Bennie Rupert, Matty van Tilburg en Peter Haarhuis begeleidden deze excursies. Ook hier viel de deelnemers de professionaliteit van de Nederlandse, biologische varkenshouderij op.

Follow up

Het bezoek van de Duitse gasten leverde naast een kennisuitwisseling ook interessante contacten op. De biologische varkenshouderij in Duitsland is ‘booming’, al lijken de dieraantallen zich nu te stabiliseren. De sector kan hoe dan ook zijn voordeel doen met de kennis uit Nederland. De eerste vervolgafspraken zijn inmiddels al gelegd.