Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

15-07-2019

Familie Groenewegen trots op oersterke Jetties

Jeroen Groenewegen

Koefamilie Jettie heeft een lange historie op het melkveebedrijf van de familie Groenewegen. Ruim dertig jaar zijn de Jetties al op het bedrijf aanwezig. Twee dames, moeder en dochter, spannen de kroon. Met een levensproductie van meer dan 10.000 kg vet en eiwit (moeder) en 100.000 kg melk (dochter) voeren zij het peloton aan.

Het bedrijf van Jeroen Groenewegen ligt in Kraggenburg, een klein plaatsje in de Noordoostpolder. Daar houdt Jeroen 84 melkkoeien, 30 stuks jongvee en onderhoudt hij een flink areaal landbouwgrond. Met 10 ha snijmais, 12 ha akkerbouw, 5 ha winterveldbonen en 19 ha grasklaver heeft de familie in totaal 46 ha in eigendom. Daarnaast pachten ze nog 13 ha voor de teelt van de wintervoorraad grasklaver en beheren ze 21 ha natuurgebied. Sinds 2014 is het bedrijf volledig biologisch.

Voeding en ruimte

Voeding speelt een belangrijke rol op het melkveebedrijf om tot goede prestaties te komen. “Als je de koeien goed voert, zijn ze ook goed voor jou”, is de stellige overtuiging van Jeroen. Melkveespecialist Robert van Dorst vult aan: “Dat begint bij een goede kwaliteit eigen ruwvoerteelt, gecombineerd met de juiste krachtvoeders en/of losse grondstoffen. Bovendien neemt Jeroen direct maatregelen als hij ziet dat de mest van de koeien verandert of dat het aantal melkbeurten op de twee Fullwood melkrobots afneemt.” Een tweede aspect waar Jeroen veel waarde aan hecht is voldoende ruimte voor de koeien. “In de vrijloopstal is dit volop aanwezig. Dit komt de algehele gezondheid van de koeien ten goede”, vindt de melkveehouder.

Goede opfok is de basis

En deze aanpak levert resultaat op. Met een rollend jaargemiddelde van 10.207 kg melk, 4,18% vet en 3,51% eiwit doen zijn koeien het uitstekend. Ook de vaarzen geven gemiddeld 9.100 kg melk en kalven op 25 maanden af. “Dat kan alleen maar als we in de opfok de puntjes op de i zetten”, is Jeroen van mening. “Daar leggen we de basis voor een hoogproductieve en gezonde veestapel.”

Schilderij