“Fermentatie heeft onze opfok flink verbeterd”

Gezonde kalveren zijn de basis van een goede opfok. Dat zit wel goed bij de Henricus Hoeve in Beneden-Leeuwen (Gld.). De dames staan er mooi bij en zijn in uitstekende gezondheid. Tot ongeveer 1,5 jaar geleden was er sprake van verteringsproblemen – structurele diarree – bij de kalveren. Dat veranderde vanaf het moment dat er fermentatie wordt toegepast op het bedrijf. Sindsdien is de diarree verleden tijd en groeien de kalveren goed en gezond door.

Kennis
Melkvee
Fermentatie opfok 2048 1024 px - Reudink Nederland

“We konden de klok er op gelijk zetten dat elk kalf op de leeftijd van 12 dagen last kreeg van diarree”, vertelt Hanneke de Vries-Hoefnagel van de Henricus Hoeve. “Een goede opfok is altijd een speerpunt geweest binnen ons bedrijf. Zowel voor mijn ouders als voor mijzelf. We zochten daarom naar een oplossing voor de diarree om de gezondheid en groei van de dieren te optimaliseren. Samen met onze specialist van Reudink, Robert van Dorst, bekeken we de opfok en de voeding. Hij kwam ook met het idee van fermentatie.”

Voorkom verteringsproblemen met fermentatie

Optimale voeding is van belang voor diergezondheid en specifiek voor de kalveren om zonder achterstand de speenperiode tegemoet te gaan. Mochten er toch verteringsproblemen zoals diarree optreden, kan de toepassing van fermentatie uitkomst bieden. “We hebben ons fermentatieproduct Reudink RS Health voorgesteld aan de familie. Een eenvoudig toe te passen product dat de smakelijkheid van de melk niet beïnvloedt, maar wel een boost geeft aan de darmflora wat de vertering bevordert. Dit bleek een goede zet. De diarree bij de kalveren is verdwenen”, aldus Robert van Dorst, biologisch melkveespecialist bij Reudink.

Reudink RS Health: voor optimale diergezondheid en groei

Reudink RS Health bestaat uit melkzuurbacteriën die in de darm de plaats van coli bacteriën innemen. Vervolgens zetten deze melkzuurbacteriën glucose om in melkzuur. Dit melkzuur bevordert de vertering en heeft een gunstige invloed op de darmgezondheid. Fermentatie toepassen bij uw dieren, met of zonder verteringsproblemen, brengt de volgende voordelen.

Reudink RS Health…

  • …zorgt voor een goede voerbenutting
  • …is gemakkelijk toe te passen en onbeperkt te verstrekken
  • …bevordert de vertering en voorkomt verteringsproblemen zoals diarree
  • …heeft een gunstige invloed op de darmgezondheid en algehele weerstand
  • …zorgt voor gezonde, fitte kalveren die goed doorgroeien en probleemloos de speenperiode ingaan
Potjes fermentatie

Fermentatie is gemakkelijk toe te passen

“Het product is heel eenvoudig toe te passen. Zodra een kalf geboren is, krijgt het op dag 1 biest. Op dag 2 en 3 krijgt het kalf de fermentatieoplossing als toevoeging aan de biest/melk. Hiervoor warmen we rauwe melk van de koe au bain-marie op tot 40 graden. We lossen 1 potje Reudink RS Health op in 1 liter water. Per 2 liter melk voegen we 2 ml van het fermentatiemengsel toe. Dit geven we het kalf 3 keer daags gedurende 2 dagen. Vanaf dag 4 krijgt het kalf rauwe melk zonder toevoeging”, legt Hanneke uit. Er zit geen aparte geur of smaak aan het product waardoor de melkopname van de kalveren constant is gebleven. Wel is het van belang dat het kalf voldoende biest heeft gehad op dag 1.

“In april 2021 hebben we dit voor het eerst geprobeerd. Sindsdien hebben we geen diarree meer gehad! Ook groeien de kalveren goed door tot aan de speenperiode wat resulteert in fitte koeien. De dieren zijn krachtiger na de eerste keer afkalven en starten op zonder achterstand in de ontwikkeling. Ik zou het andere veehouders met vergelijkbare problemen zeker aanraden.“

Meer weten over fermentatie?

Wilt u de gezondheid en groei van uw dieren optimaliseren? Heeft u ook verteringsproblemen zoals diarree op uw biologische melkveebedrijf? Allicht is de toepassing van fermentatie de oplossing. Neem contact op met uw specialist of onze klantenservice. Zij kunnen u alles vertellen over fermentatie en hoe u dit kunt toepassen op uw eigen bedrijf. Ook werken wij nauw samen met fermentatiespecialist Dr. Ronald Scholten (Dr.FERM).

De Henricus Hoeve

De Henricus Hoeve is de biologische zorgboerderij van Hanneke en haar ouders Henk en Marijke Hoefnagel. De boerderijtak van het bedrijf is sinds 2000 biologisch. Er staat een moderne vrijloopstal met 50 Red-Holstein melkkoeien en wat jongvee. Ze verbouwen 4 hectare tarwe voor eigen krachtvoerteelt en hebben 5 hectare aan bos om CO2 vast te leggen en waar ook het strooisel als bodembedekker voor de stal vandaan komt. Met zonnepanelen en een gesloten kringloop is er de focus op duurzaamheid.

Verder is er de zorgtak met ruimte voor dagbesteding voor met name ouderen met een hulpvraag. Daarnaast gaat de familie een 3e tak in de vorm van kinderopvang starten. Ook willen ze overschakelen op de productie van A2A2-melk. Een soort melk dat beter verteerbaar is voor mensen die koemelk niet kunnen verdragen. De combinatie maakt het tot een uniek bedrijf dat in de omgeving als voorbeeld wordt gezien, ook in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

“Werkplezier en trots haal ik uit de diversiteit in mijn werk. De combinatie van de boerderij, de zorg en straks de kinderopvang. De vrijheid om te mogen ondernemen en zo goed mogelijk zorg te dragen voor een klein stukje Nederland. Bewust bezig zijn met de natuur, de bodem, dieren en planten. Het meest trots ben ik op wat we samen met mijn ouders hebben neergezet en dat Wouter en ik nu met een 3e tak gaan beginnen”, vertelt Hanneke.

Deel dit artikel