Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

19-11-2022

Fermentatieproef: betere voederconversie en groei vooral bij de lichtste biggen

Varken in stro

De afgelopen maanden stonden in het teken van fermentatie op ons biologische proefbedrijf Exterkate Biologische Varkenshouderij in Bentelo. In samenwerking met Ruben Exterkate, Ronald Scholten (Dr. FERM) en student Aafke Bersma is de voerproef met ons fermentatieproduct Reudink RS Health succesvol afgerond. We onderzochten het effect van dit gefermenteerde product op de groei en gezondheid van gespeende biggen. En wat blijkt? Door de toevoeging van probiotica – in de vorm van Reudink RS Health – behalen vooral de lichtste biggen een betere voederconversie en groei ondanks een verschil in speengewicht.

Meestal zien we na het spenen een lagere groei bij de lichtste biggen ten opzicht van de zwaarste biggen. De verstrekking van Reudink RS Health resulteert echter in uniformere koppels biggen dan koppels die geen toegevoegde probiotica hebben gehad bij het opleggen in de vleesvarkenstal en bij het afleveren met hogere opbrengst. Daarnaast zijn er minder achterblijvers en daardoor een hogere bezetting in de gespeende biggenstal. 

Goede groei van pas gespeende biggen is essentieel

Gelijke groei ondanks lager speengewicht

De proef toont aan dat de lichtere biggen, ondanks het lagere speengewicht, dankzij de toevoeging van Reudink RS Health net zo goed doorgroeiden als zwaardere biggen. Uiteindelijk resulteerde dit in een gelijkblijvend verschil tussen lichtere en zwaarder biggen, waar dit normaalgesproken vaak groter wordt rondom het spenen. Qua groei en voederconversie was er 4 weken na spenen niet langer een onderscheid tussen lichtere en zwaardere biggen te maken. Door de goede ervaringen en verbeterde bedrijfsresultaten met Reudink RS Health tijdens de proef, is de verstrekking hiervan nu standaard geworden op het bedrijf.

Lees meer over Exterkate Biologische Varkenshouderij en de rol als proefbedrijf in Nieuwe Oogst

Hoe pas ik zelf fermentatie toe en wat levert het op?

Fermentatieproef Exterkate

Ons fermentatieproduct Reudink RS Health is eenvoudig toe te passen. Ook geeft het een boost aan de darmflora en algehele gezondheid van het dier. Maak het een dag van tevoren aan door het product in water te laten oplossen. Zet het op een warme plek, zodat de bacteriën zichzelf kunnen ontwikkelen. U kunt het vloeibare product via een pompje op elke voerinstallatie (in dit geval via de computergestuurde droogvoerinstallatie – CDI) automatisch doseren over het biggenvoer. Het gaat in deze proef om een toevoeging van 1% Reudink RS Health. De optimale hoeveelheid en toepassing is bedrijfsafhankelijk. Het product kan ook in de bek van het dier ingegeven worden na de geboorte. Onze varkensspecialisten helpen u graag om te zien hoe u fermentatie op uw bedrijf kunt inzetten. Zij kunnen ook samen met u een berekening maken om te zien wat de toepassing van fermentatie u oplevert op uw bedrijf.

Bestel ons fermentatieproduct Reudink RS Health en geef uw biggen een gezondheid boost

Wat is het vervolg?

Reudink gaat in samenwerking met ForFarmers en Dr. Ferm verder onderzoek doen naar de voordelen van fermentatie en de toepassing op biologische varkensbedrijven. Zo kunnen we met de toevoeging van bepaalde grondstoffen, additieven of een geheel nieuwe receptuur onze voeders verder verbeteren om de gezondheid en groei van pas gespeende biggen verder te optimaliseren. Bovendien bekijken we de mogelijkheden voor een nieuwe proef met zeugenvoer om met deze kennis verder bij te dragen aan de ontwikkeling van de sector.