Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

04-04-2019

Gezondere vleesvarkens door voerinnovaties

Vleesvarkensassortiment Reudink

Voor elke vleesvarkenshouder is gezondheid van de dieren belangrijk. In de bio-sector speelt dit een nóg grotere rol. Reudink zoekt daarom constant naar verbeteringen in het voer om de gezondheid en het welzijn van de varkens te ondersteunen. Productmanager Achim Tijkorte belicht de innovaties in het vleesvarkensassortiment.

“Een goede gezondheid begint bij een uitstekende maagdarmgezondheid. Als maag en darmen optimaal functioneren, verteert het varken het voer het beste én blijft de deur op slot voor bacteriën als E. Coli en Salmonella”, weet Achim. “In de zeugenvoeders hebben we goede resultaten behaald met ons nieuwe productieproces en het samenstellen van de voeders op basis van StrucC en MicC. Dit zijn door ons ontwikkelde kenmerken van de verschillende vezelfracties. Dit voeren we nu ook door in ons vleesvarkensassortiment.”

Rustige varkens

Achim licht de begrippen StrucC en MicC toe: “Het aandeel StrucC heeft betrekking op de onverteerbare vezels in het voer, die zorgen voor een betere stimulering van maag- en darmwerking. Grondstoffen met een hoog gehalte aan MicC kunnen veel water opnemen en zorgen voor een verzadigd gevoel. Door de voeders te optimaliseren op StrucC en MicC, kunnen we beter sturen op de mate van verzadiging en een goede maagdarmgezondheid. Verzadigde varkens zijn rustig en tevreden en dat past prima bij biologische vleesvarkens.”

Gezonde darmen

Betere eiwitvertering

“Een deel van het voer behandelen we op een speciale manier”, gaat Achim verder. “Daarnaast maken we gebruik van unieke grondstoffen zoals speltdoppen, haverdoppen en lijnzaadschilfers. Het nieuwe productieproces zorgt samen met de optimalisatie op StrucC en MicC voor een goede homogeniteit van het voer in de maag. De maagsappen werken zo beter op het voer in, zodat het voereiwit beter verteerd wordt. Ook dit bevordert de gezondheid en het welzijn van de vleesvarkens én zorgt voor een goede groei.”

Buffercapaciteit

“Tot slot hebben we van alle grondstoffen de pH-buffercapaciteit bepaald. De pH-waarde van de maaginhoud ligt bij vleesvarkens idealiter tussen 3,5 – 4,0. Is deze hoger, dan werkt de maag niet optimaal. Doordat we van alle grondstoffen nu de buffercapaciteit kennen, weten we de bufferwaarde van het voer en zorgen we dat deze niet te hoog is. Zo functioneert de maag te beste en voelen de vleesvarkens zich comfortabel”, legt Achim uit.

Nieuw tussenvoer

Achim introduceert ook een nieuw voer: “Voor klanten die drie fasen kunnen voeren is er een nieuw tussenvoer beschikbaar (50 – 90 kg LG): EKO Vleesvarkenskorrel Maxima. Zo sluiten de nutriënten nóg beter aan op de behoefte van het groeiende varken voor maximale dierprestaties.”