Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

16-07-2018

Hittestress zeugen: Geeft de drinknippel in uw kraamstal voldoende water? 

Hittestress zeugen

Bij warm weer ligt hittestress voor uw zeugen al gauw op de loer. Vooral hoogproductieve zeugen in de kraamstal hebben het snel te warm. De voeropname daalt en de melkproductie zakt in, met alle gevolgen van dien voor de conditie van de kraamzeug én voor de groei van de biggen. Een goede wateropname is belangrijk voor de lacterende zeugen. Neem daarom de volgende tips in acht om uw zeugen goed door warme dagen heen te loodsen.

Tip 1: geef voldoende water

De drinknippels moeten voldoende water afgeven. Minimaal 2,5 liter per minuut in de kraamstal, 0,8 liter voor de dragende zeugen en 0,6 liter bij gespeende biggen. Geef zeugen in de periode van drie dagen vóór tot en met drie dagen na het werpen extra water.

Tip 2: pas het voerschema aan

Verhoog de voerschema’s in de kraamstal zeer geleidelijk. Voer bij warm weer twee keer kort achter elkaar, het liefst op koele tijdstippen (eventueel ’s nachts) of las een extra voerbeurt in. Laat bij onbeperkt gevoerde dieren ’s nachts de verlichting aan om de voeropname te verhogen. Kies indien nodig voor een andere voersoort.

Tip 3: verkoeling

Zorg voor extra verkoeling via wind (natuurlijke trek of ventilatoren) en/of installeer een verkoelings-/vernevelingsinstallatie van binnenkomende lucht. Doe dit vóórdat de hitte in de stal zit. Voorkom rechtstreekse instraling van zonlicht en zorg voor schaduw voor dieren die buiten lopen.

Tip 4: voer hygiënisch

Voorkom bederf van het voer, maak restvoer op en houd voerbakken schoon.