Hoe combineer ik weidegang met mijn melkrobots?

Robotmelken en weiden gaan prima samen. Dit vraagt wel een goed doordachte aanpak; een plan dat past bij uw bedrijf. Daar kunnen de specialisten van Reudink u bij helpen. 

Hoe deze aanpak eruit komt te zien hangt van verschillende zaken af, denk hierbij aan: de beweidbare oppervlakte, de grootte van de melkveestapel, het aantal uren dat u de koeien wilt laten weiden en de capaciteit van de melkrobot(s).

Kennis
Melkvee
Koeien en boer Header 2048x1024 - Reudink Nederland

Gemak of maximale opname?

Gaat u voor gemak of voor maximale vers-grasopname? Omweiden vraagt vaak meer vakmanschap dan standweiden. En hoeveel kunt/wilt u bijvoeren op stal? Het zijn allemaal factoren die bij weidegang meespelen. Uiteindelijk is het van belang dat u een systeem kiest dat goed bij u past.

Zes tips voor de combinatie robotmelken en weidegang:

  1. Benut het natuurlijke gedrag van de koe: ze komt in beweging voor vers gras, bijvoeding en water. Stuur dus op aanbod van voer en water.
  2. Regelmaat is het allerbelangrijkste bij robotmelken en weiden: laat de koeien ’s ochtends zo vroeg mogelijk de weide in en voer elke dag op vaste momenten.
  3. Is de capaciteit van de robot een beperkende factor? Werk dan met een weidepoort.
  4. Door ’s ochtends en ’s avonds te weiden krijgt u meer vers gras in de koeien en wordt de capaciteit van de melkrobot optimaal benut.
  5. Leer koeien weiden: jongvee leren weiden is noodzakelijk. Jong geleerd is oud gedaan.
  6. Vroeg in het voorjaar starten met koeien weiden werkt goed. Het weer en de graskwaliteit zijn dan het beste.

Aan de slag? Maak gebruik van specialistische kennis

Weiden is dus, net als het laten groeien van gras, een dynamisch gebeuren. Het duurt enkele jaren voordat u en de koeien het weiden goed beheersen. Bij Reudink werken melkveespecialisten met kennis van zowel weidegang en melkrobots. Zij kunnen u helpen met het vinden van de juiste aanpak voor robotmelken en weidegang voor uw bedrijf.

Daarnaast hebben we per regio zowel een robot- als een weidegangspecialist. Dat zijn melkveespecialisten die zich nog verder verdiept hebben in het gebruik van een melkrobot dan wel weidegang. Uw melkveespecialist kan hen benaderen voor aanvullend advies.

Deel dit artikel

Meer weten?

Meer advies over weidegang en weidesystemen leest u hier. Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op.