Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

09-11-2021

Hoe combineer ik weidegang met mijn melkrobots?

Weiden en melkrobot

Robotmelken en weiden gaan prima samen. Dit vraagt wel een goed doordachte aanpak; een plan dat past bij uw bedrijf. Daar kunnen de specialisten van Reudink u bij helpen. Hoe deze aanpak eruit komt te zien hangt van verschillende zaken af, denk hierbij aan: de beweidbare oppervlakte, de grootte van de melkveestapel, het aantal uren dat u de koeien wilt laten weiden en de capaciteit van de melkrobot(s).

Gaat u voor gemak of voor maximale vers gras opname? Omweiden vraagt vaak meer vakmanschap dan standweiden. En hoeveel kunt/wilt u bijvoeren op stal? Het zijn allemaal factoren die bij weidegang meespelen. Uiteindelijk is het van belang dat u een systeem kiest dat goed bij u past. Meer advies over weidegang en weidesystemen leest u hier.

Zes tips voor het combineren van robotmelken en weidegang:

  1. Benut het natuurlijke gedrag van de koe: ze komt in beweging voor vers gras, bijvoeding en water. Stuur dus op aanbod van voer en water.
  2. Regelmaat is het allerbelangrijkste bij robotmelken en weiden: laat de koeien ’s ochtends zo vroeg mogelijk de weide in en voer elke dag op vaste momenten.
  3. Is de capaciteit van de robot een beperkende factor? Werk dan met een weidepoort.
  4. Door ’s ochtends en ’s avonds te weiden krijgt u meer vers gras in de koeien en wordt de capaciteit van de melkrobot optimaal benut.
  5. Leer koeien weiden: jongvee leren weiden is noodzakelijk. Jong geleerd is oud gedaan.
  6. Vroeg in het voorjaar starten met koeien weiden werkt goed. Het weer en de graskwaliteit zijn dan het beste.

Aan de slag? Maak gebruik van specialistische kennis