Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

18-10-2019

Innovatie: mobiel slachten op eigen bedrijf

Mobiel slachten

Het Naturland-bedrijf Land.Luft in het Beierse Roβbach is één van de eersten: zij slachten de vleesvarkens in een mobiele slachtvoorziening op het eigen bedrijf. Geen diertransport, minder stress voor de varkens en een betere vleeskwaliteit. Is dit de toekomst?

Het varkensbedrijf van bedrijfsleider Josef Straubinger is onderdeel van de Lindner Group; een Europees bedrijf in familiehanden én klant van Reudink. De varkens lopen hier jaarrond buiten. CEO Hans Lindner kiest bewust voor de samenwerking met Reudink vanwege haar kennis van outdoor varkenshouderij en de kennis om met voer te sturen op vleeskwaliteit. Sinds eind 2017 slachten en verwerken ze de dieren op het eigen bedrijf. Het vlees verkopen ze in de (web)winkel én in hun restaurant.

Minder stress

In de zoektocht naar verbetering van dierwelzijn en vleeskwaliteit stuitte de Lindner Group op dit nieuwe slachtconcept. Enkele dagen vóór de slachtdatum plaatst Josef de aanhanger in de varkenswei en zet hun voerbakken hierin. Zo wennen de varkens rustig aan de ruimte. Op de slachtdag lokken ze de varkens met voer naar de aanhanger, waarna ze verdoofd en vervolgens geslacht worden. 

Josef Straubinger

Meer welzijn

Samen met de universiteit in München hebben ze onderzoek gedaan naar het effect van deze slachtmethode. Ze onderzochten speeksel, bloed, spieren, weefsel, longen en levers in het lab. De uitkomst: de methode voldoet aan alle eisen op het gebied van dierenwelzijn, voedselveiligheid, vleeshygiëne en vleeskwaliteit. Graag maken ze andere boeren ook enthousiast voor dit concept om zo diertransport te reduceren en dierwelzijn en vleeskwaliteit te verbeteren. Kijk op www.landluft.bio voor meer info.