Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

30-06-2022

Kippen naar buiten: afwachten of anticiperen?

Kippen naar buiten

Veel legkippen en pluimveehouders verlangen naar de opheffing van de ophokplicht! Menig koppel vertoont meer stress, dat zich kan uiten in verenverlies en pikkerij. Ook is er een verhoogde behoefte aan ruwe celstof, wat zich uit in een hogere opname van luzerne. Daarnaast worden de komende periode koppels opgezet die zelfs vanuit de opfokperiode de uitloop niet gewend zijn. Voor deze dieren is de openstelling een geheel nieuwe ervaring. 

Wat kunt u als pluimveehouder doen om de overgang van het openzetten van de uitloopluiken zo soepel mogelijk te laten verlopen? Wij geven u graag een aantal tips.

Tip 1: Lichtschema

Laat het lichtschema aansluiten op de huidige daglengte. Dit kunt u nu alvast inzetten. Zorg ervoor dat de kippen gestimuleerd worden om ’s avonds weer terug te keren naar de stal. Aanpassingen zijn mogelijk, overleg dit met uw bedrijfsadviseur.

Tip 2: Onderhoud uitloop

U kunt nu al de uitloop maaien om zo overmatig aanwezig plantmateriaal te verwijderen. Zo kunt u krop- en maagverstoppingen voorkomen welke door lange plantstengels worden veroorzaakt. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om het gras in de uitloop te maaien en als bio-voer te verkopen. Controleer ook of de afrastering overal nog intact is en of er voldoende schuilmogelijkheden aanwezig zijn conform wetgeving. 

Tip 3: Voeding

Wij adviseren u om minimaal 2, indien mogelijk 3, voerbeurten in te plannen voordat de kippen naar buiten gaan. Dit om overconsumptie van ‘groen’ materiaal te voorkomen. Daarnaast zorgt voldoende aanbod van ruwe celstof in de stal ervoor dat de dieren wennen aan een verhoogde opname van vezels. Indien de mogelijkheid bestaat, is het wenselijk om de kippen 0,5% extra calcium in de voeding te geven de eerste dagen dat ze naar buiten gaan. Handmatig verstrekken is een goed alternatief. Zo draagt u bij aan een goede schaalkwaliteit en calciumvoorziening.

Tip 4: Drinkwater

Geef uw hennen een vitamine boost via het water zodra de afkondiging van de opheffing ophokplicht komt, voor extra weerstand.

Tip 5: Uitloopluiken

Bij koppels die geen uitloop gewend zijn of bij schrikachtige dieren is wat extra toezicht gewenst. Bij de eerste paar keren dat de uitloop schuiven zich openen, kunnen zich schrikreacties van de koppel voordoen, met mogelijk nadelige effecten. Het laten bewegen van de uitloopluiken tot op een kleine kier laat de koppel wennen aan het fenomeen dat deze luiken open kunnen gaan. 

Tip 6: Wormbesmetting en mest

Meer informatie

Heeft u vragen of bent u op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op met uw specialist of met onze klantenservice.