Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

29-06-2021

Koploper in kringlooplandbouw

Het biologische melkveebedrijf van Eddo en Lianne Nijhof & Jan en Diny Koekkoek op het landgoed Singraven in Denekamp (Overijssel) wint dit jaar de Agroscoopbokaal Biologisch van Reudink. Als koploper in kringlooplandbouw met een focus op regionaliteit in zowel inkoop als afzet behaalt het bedrijf topprestaties. De kringloopgedachte staat centraal in de bedrijfsvoering, en daarmee de zorg voor de omgeving, mensen, dieren en bodem. Maar hoe word je als biologisch melkveehouder koploper in kringlooplandbouw?

Het familiebedrijf bestaat uit 130 koeien en 115 hectare grond en is al ruim 20 jaar biologisch. De koeien vreten enkel ruwvoer van eigen land en regionaal aangekochte grondstoffen van Reudink. Maximaal vier verschillende grondstoffen kunnen op het bedrijf in een daarvoor bestemde loods worden opgeslagen. Vervolgens worden de grondstoffen elke 2-3 weken, waar nodig, bewerkt op het bedrijf door een loonwerker en aangevuld met een mengsel van vitamines en mineralen van Reudink. “De flexibiliteit in grondstofkeuze, het bewerken op eigen erf, grote leveringen in volle vrachten, en regionaliteit in inkoop en afzet, zorgt voor kostenbesparing bij een gelijkblijvende productie van meetmelk”, aldus Eddo. Een gedeelte van de melk wordt regionaal afgezet via de Raw Milk Company, een melkfabriek in de Lutte die zich richt op zuivelproductie van rauwe melk en lokale verkoop. Het grootste gedeelte gaat naar Eko-Holland.

Op de foto v.l.n.r.: Robert van Dorst, Diny en Jan Koekkoek, Eddo en Lianne Nijhof en hun kinderen (v.l.n.r.) Thijs, Marije en Hilde, Jan Zendman en Wilfred Jonkman, directeur Reudink.
Op de foto v.l.n.r.: Robert van Dorst, Diny en Jan Koekkoek, Eddo en Lianne Nijhof en hun kinderen (v.l.n.r.) Thijs, Marije en Hilde, Jan Zendman en Wilfred Jonkman, directeur Reudink.

Werkplezier en saamhorigheid op Singraven

De familie heeft werkplezier hoog in het vaandel staan. Samenwerken staat daarin centraal. Daarnaast is het doel om het bedrijf toekomstbestendig te maken. ”We willen de continuïteit van het bedrijf waarborgen, zodat een van onze kinderen het later wellicht kan overnemen”, vertelt Eddo.

“Het mooie aan wonen op Singraven is de saamhorigheid. Zo maken we deel uit van Coöperatie Duurzaam Singraven waarmee we middels een elektriciteitscentrale op waterkracht in de Dinkel groene energie opwekken voor de omgeving”, vertelt Eddo. Duurzaamheid vindt de familie belangrijk, zowel in de stal als daarbuiten. De familie levert op meerdere manieren een bijdrage aan de omgeving en de maatschappij. Zo is Eddo belangenbehartiger van de bio-sector en deelt hij zijn kennis als bestuurslid van Eko-Holland.

Uitmuntende prestaties

“Samenwerking binnen de familie, met het landgoed en met Reudink staat centraal en zorgt ervoor dat het bedrijf zo goed kan draaien”, aldus Eddo. Jan Zendman, Reudink Klantenservice, zorgt voor de juiste, geschikte grondstoffen en regelt de levering. Robert van Dorst, Biologisch Melkveespecialist Reudink, bekijkt het rantsoen en de prijzen om optimale resultaten te behalen op het bedrijf. “We staan in nauw contact en het advies van Reudink helpt ons om gezamenlijk de juiste keuzes te maken”, legt Eddo uit.

“De kracht van dit familiebedrijf zit in de overtuiging van regionaal boeren. We pakken het optimaliseren van het rantsoen met eigen ruwvoer en de grondstoffen samen aan. Dit resulteert in een stabiele melkproductie, gezond vee en lage voerkosten door scherp aan de wind te varen. Een duurzaam rendement”, vertelt Robert. Jan vervolgt: “De familie Koekkoek-Nijhof is een pionier in de biologische sector. Door te investeren in de korte kringloop en flexibiliteit geven ze biologisch in Nederland een extra dimensie. Ze zijn een voorbeeld voor anderen. De terechte winnaars.”

Bekijk ook de bedrijfsvideo van de winnaars via deze link en laat u inspireren!

Koekkoek-Nijhof