Leaders in organic production

Als specialist in de productie van biologische mengvoeders streeft Reudink altijd naar de beste voerkwaliteit. Om de pluimveevoeders en daarmee de resultaten van biologische pluimveehouders verder te optimaliseren, heeft Reudink recent op de productielocatie Lochem als extra processtap nieuwe zeven geïnstalleerd. 

De extra zeeftechniek resulteert in verbeterde uniformiteit en kwaliteit van de pluimveevoeders, wat ten goede komt aan de prestaties van de kip. Hoe werkt dit precies en hoe ziet u dit terug op uw bedrijf?

Nieuws
Pluimvee
Reudink fabriek Header 2048 1024 px - Reudink Nederland

Verbeterde uniformiteit

Bij de productie van pluimveevoeders verwerkt Reudink een grote verscheidenheid aan biologische grondstoffen. “Door onze fabriek in Lochem uit te rusten met nieuwe zeven zijn we minder afhankelijk van de natuurlijke variatie in eigenschappen van grondstoffen, en zijn we nóg beter in staat een homogeen pluimveemeel te produceren”, vertelt Corine Walvoort, Productmanager Pluimvee bij Reudink.

Deze zeven zorgen voor het nauwkeurig afzeven van (bewerkte) grondstoffen en gekruimelde halffabricaten, die onderdeel vormen van de meelvoeders. Dit resulteert in verbeterde uniformiteit van het pluimveevoer met een beperkte spreiding in deeltjesgrootte. Als pluimveehouder ziet u deze verbetering terug in betere loopeigenschappen van het voer en een verminderd risico op ontmenging, waardoor selectieve opname van de voeders wordt voorkomen.

Verschillende bewerkingsstappen

In het productieproces zijn verschillende stappen mogelijk om de grondstoffen te bewerken tot de gewenste structuur. Onder andere walsen, malen en kruimelen. 

De nieuw geïntroduceerde zeven hebben specifieke technieken, zoals meerdere zeefdekken of een roterende zeef, die zijn afgestemd op de eigenschappen van het product dat afgezeefd wordt. Daarmee zijn we in staat om bij elke bewerkingsstap de ongewenste delen uit te zeven, met als resultaat een uniform eindproduct.


Afbeelding: Een schematisch overzicht van het productieproces van pluimveevoeders en de plaats van de nieuwe zeven.

Stroomschema fabrieksproces NL 800 800 px

Reductie salmonellarisico

“Bij het koud-persen van sojabonen of zonnebloemzaad ontstaan olie- en schilferproducten, en komt er geen hitte aan te pas die een risico op salmonella reduceert. Uniek in het proces van Reudink is de hittebehandeling van deze grondstoffen die van origine een hoger salmonellarisico hebben, zodat de kans op salmonellabesmetting verder afneemt”, licht Corine toe. Dit gebeurt door deze producten te verhitten door middel van persen en te kruimelen tot halffabricaat. Het productieproces van Reudink is hierin uniek.

Voortdurende ontwikkeling

De biologische markt is altijd in ontwikkeling. Daarom blijven wij continu investeren in het productieproces om stabiele en voorspelbare voeders te produceren met de beste technische resultaten voor alle biologische veehouders. Met gericht onderzoek en ervaringen uit de praktijk blijft Reudink optimaliseren.

Deel dit artikel