Om te beginnen heeft het team het ruwvoer beoordeeld. Naast een discussie over het optimale gebruik van kuilgras en -maïs uit 2021, bespraken ze ook de voederproductie in het algemeen. Stella licht toe: “Wij hebben van gedachten gewisseld over eventuele opslagaspecten en de organisatie van de voeding gedurende één jaar. Aangezien de familie Wohlers een deel van hun krachtvoer van eigen land betrekt, hebben wij ook gesproken over de opslag en het gebruik van de gedorste gewassen. Voor ons is het belangrijk om veel tijd door te brengen op en rond de kuil en overige voerderopslag, want daar wordt de belangrijkste basis gelegd voor de prestaties en de gezondheid van de koeien.”
Tip: Let op zand in het ruwvoer wanneer u het gras laat in het jaar maait. Door het natte en zachte gras komt er vaak grond in het voer, wat de voederwaarde en smakelijkheid ernstig kan aantasten. Ziet u dit vooral in de opbrengst van bepaalde delen van het land? Kunnen deze plekken worden overgeslagen of kan er hoger worden gemaaid? Is dit een risico over het hele perceel? Als dat het geval is, moet er in totaal meer worden gemaaid, geharkt en gewied. In normale voederjaren moet de prioriteit altijd bij kwaliteit liggen.
Jongvee
Daarna was het jongvee aan de beurt. Hier richtte het team zich op de gevoelige fase rond de afbouw van de melkgift, de verstrekking van ruwvoer en krachtvoer daarbij en de opbouw daarvan in de weken erna. Om aan de behoeften van de jonge dieren tegemoet te komen en tegelijkertijd gemakkelijk te kunnen werken, is het de moeite waard hier nog eens naar te kijken. Door veel goed hooi en speciale kalverkorrels te voeren en kuilvoer achterwege te laten, konden onze specialisten een geschikt rantsoen samenstellen. Een goed doordacht systeem kan alle betrokkenen helpen en bespaart meestal extra kosten.
Tip: Zolang de kalveren melk krijgen, zijn ze goed voorzien van eiwitten. Als dit niet meer het geval is, moet een rustige maar rijke eiwitbron worden gevonden, omdat de jonge dieren krachtvoer of zure kuilen nog niet goed kunnen verteren. Slappe, lusteloze kalveren met weinig spieren en lichaamsvet kunnen een teken zijn dat de voederovergang na het afkalven niet goed is verlopen. De schade aan het jonge dier blijft vaak jarenlang een zwak punt. Voorkom dit en vraag uw specialist naar de rantsoenopties!