Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

29-09-2022

Leghennen zijn gevoeliger voor ventilatieproblemen na een warme zomer

Leghennen in stal

De tijd van warme dagen en koude nachten is weer aangebroken. Overdag kan het nog erg warm zijn en ’s nachts kan het flink afkoelen. Wist u dat leghennen na een warme zomer gevoeliger zijn voor ventilatieproblemen? Door hoge staltemperaturen (vooral in stallen zonder waterkoeling) is de voeropname in de zomer vaak minder geweest waardoor de hen tekorten aan bijvoorbeeld vitaminen en mineralen heeft gehad. Hierdoor is de hen gevoeliger voor mogelijke ventilatieproblemen in het najaar. Ook kan een hen door verminderde opname van voer de conditie verliezen. Daarom is het in deze tijd van het jaar nog belangrijker om te kijken naar ventilatie en de puntjes op de i te zetten.

Let op ongewenste leklucht

Het is van groot belang om aandacht te schenken aan het tegengaan van leklucht, om de kans op E.coli te verkleinen. Let daarbij op uitloopschuiven, deuren, mest- en eierbanden en ventilatoren die niet lopen. Onze pluimveespecialisten adviseren om ieder halfjaar een rookproef uit te (laten) voeren in de stal om de werking van de ventilatie te controleren. Als u alleen al met een warmtecamera rondloopt, kunt u soms versteld staan van wat u ziet. Een lek kan zelfs bij nieuwe stallen voorkomen waarbij er soms lucht vanuit plekken komt waar u het juist niet wilt hebben. Dit kan u als pluimveehouder handen vol geld kosten.

Leklucht rondom mest- of eierbanden

Meer grondeieren door leklucht

Leklucht

Veel pluimveehouders verwarmen alleen overdag wanneer ze de eieren afdraaien het eierlokaal. Indien het lokaal ’s nachts dan logischerwijs niet verwarmd wordt, kan er alsnog koude lucht via de eierbanden de stal in komen. Dit kan dan weer leiden tot (meer) grondeieren, want als het tocht in het legnest gaat de hen elders het ei leggen en dat is uiteraard niet wenselijk.

Bij te veel leklucht krijgt u tocht op de hennen en kunt u de onderdruk die gewenst is niet halen. Let daarom op het volgende:

  • Sluit ventilatoren die alleen in de zomer nodig zijn goed af.
  • Reinig regelmatig de vloer waar de uitloopschuif naar beneden komt, zodat deze goed sluit en de ventilatie niet wordt verstoord.
  • Vraag uw (klimaat)specialist om elk halfjaar aandacht te besteden aan het stalklimaat. Plan hiervoor een vast bezoek. Als dit vanwege bezoekverboden niet mogelijk is, overleg dan een alternatief. Uw specialist kan bijvoorbeeld rookpatronen bij u achterlaten.

Meer informatie of zelf de stal doormeten?

Onze specialisten kunnen samen met u een rondje door de stal maken om de stal door te meten en de puntjes op de i te zetten. Controleer ook of de instellingen goed staan op de klimaatcomputers. Wilt u meer informatie of een bezoek plannen? Neem dan contact op met uw specialist of met onze klantenservice.

Wilt u weten hoe u zelf de stal kunt doormeten? Bekijk dan de rookproef in deze video.