Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

29-03-2018

Meer ruimte en welzijn voor de hennen

Hans Brinke legpluimveestal

Hans Brinke over zijn nieuwe stal De Gunnink

Hans Brinke wist exact wat hij wilde: een lage boogstal, maar wel één met veel inhoud en vrije uitloop voor de hennen. En nu – na veel praten, overtuigen, ontwerpen en bouwen – staat deze stal te schitteren in het landschap. Hans vertelt over zijn keuzes.

Naast de 60 melkkoeien hebben Hans en Rozemarijn Brinke leghennenbedrijf De Gunnink in Orvelte. De kippenstal was aan vervanging toe en de voorkeur ging uit naar biologisch. “Vooral vanwege het betere dierwelzijn en de ruimere opzet”, licht Hans toe. Ook wilde hij per se vrije uitloop voor zijn hennen. “Met aan beide zijden van de stal een overdekte uitloop, zodat de hennen vanuit elke plek zien waar ze naar buiten kunnen.” Belangrijk was een goede landschappelijke inpassing, zodat ook de buren konden blijven genieten van hun uitzicht. “Het idee voor de stal heb ik zelf bedacht en samen met ID-Agro uitgewerkt. Geweldig leuk om mijn eigen ideeën zo tot leven te zien komen”, zegt de ondernemer enthousiast. 

Eerlijk verhaal

Hans vertelt over het voortraject: “Omdat ik zowel voor mijn koeien als mijn hennen een vrije uitloop wil, moest de stal op een nieuw bouwblok komen. Het kostte me slapeloze nachten om de vergunningen voor elkaar te krijgen. Maar door de betrokken ambtenaren en raadsleden inzicht te geven in mijn keuzes, te overtuigen van het betere dierwelzijn en mijn oprechte verhaal te vertellen, wist ik ze te overtuigen.”
 

Zij aan zij

Hans Brinke en Peter Venhuis
Peter Venhuis (l) en Hans Brinke

De hennen zitten sinds eind januari in de stal en dat gaat boven verwachting goed. De productie ligt boven de norm en het is fijn werken in de spiksplinternieuwe stal. “Ik ben zo’n 4,5 uur per dag met de kippen bezig. Het afdraaien van de mest en het lopen van de rondes kost me iets meer tijd dan verwacht”, bekent Hans. “Ik ben erg blij met het advies van legpluimveespecialist Peter Venhuis. Hij heeft direct in de gaten hoe de hennen er bij staan en geeft goed advies over de juiste voeding per fase. Zijn frisse blik houdt mij scherp en voorkomt bedrijfsblindheid. Zo werk ik samen met deskundige partners aan goede resultaten.”

Bedrijfsgegevens

Hans en Rozemarijn Brinke houden op hen bedrijf De Gunnink 60 melkkoeien en 15.000 biologische leghennen in Orvelte. In 2017 bouwde Hans een nieuwe boogstal: de eerste ‘serre-achtige’ stal waarbij de hen in het ontwerp centraal stond. De nieuwe stal heeft een totale breedte van 15 meter waarvan 10 m nachtverblijf en aan beide zijden 2,5 m overdekte uitloop. De stal heeft een golvend dak en is max. 6,20 m hoog. De hennen hebben de mogelijkheid tot vrije uitloop in het naastgelegen weiland.

Serrestal legpluimvee De Gunnink

Serrestal legpluimvee De GunninkSerrestal legpluimvee De Gunnink
Serrestal legpluimvee De GunninkSerrestal legpluimvee De Gunnink
Serrestal legpluimvee De GunninkSerrestal legpluimvee De Gunnink