Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

01-04-2020

Milieu en kosten besparen, prestaties leghennen verbeteren

HomeMixxing Leghennen

Reportage HomeMixxing
Het sluiten van de kringloop is mogelijk een argument waarom u kiest voor biologische veehouderij. Hoe mooi is het dan als u in het rantsoen van uw leghennen gebruik kunt maken van zelf of regionaal geteelde granen? Nóg mooier wordt het als dit leidt tot een voerkostenbesparing én prestatieverbetering op uw bedrijf. Lisa en Veit Leinberger uit het Duitse Ortenberg (Hessen) vertellen hoe ze dat aanpakken.

“In november 2019 zijn we bij de opzet van onze eerste koppel leghennen gestart met het HomeMixxing-concept van Reudink”, steekt Veit Leinberger van wal. “Wij willen op ons bedrijf vooral regionaal geteelde grondstoffen inzetten om onnodige transportbewegingen te minimaliseren en milieu én kosten te besparen”, vult zijn vrouw Lisa aan op de vraag waarom dit concept hen aansprak.

Rantsoenoptimalisatie

“Voor ons is een goede legprestatie met een hoge legpersistentie het belangrijkste bedrijfsdoel. We willen het genetisch potentieel van onze hennen maximaal benutten”, motiveert Veit. Voor de realisatie van dit doel ondersteunen pluimveespecialisten Jos Fransen en Fabian Simons het bedrijf. Jos Fransen bepaalt samen met Veit ter plaatse de rantsoenen op basis van de inzet van de regionaal geteelde maïs, tarwe en triticale in combinatie met een op maat samengesteld mengvoer van Reudink. Fabian Simons voorziet het bedrijf van aanvullend voedings-, management- en dierspecifiek advies.

Kwaliteit waarborgen

“Om de kwaliteit van het mengsel te waarborgen analyseren we de gebruikte enkelvoudige grondstoffen regelmatig. Eens per vier tot zes weken passen we het rantsoen in overleg met de specialisten en dierenarts waar nodig aan”, legt Veit uit. Pluimveespecialist Jos Fransen vult aan waarom die regelmatige analyse zo belangrijk is: “De herkomst en teeltomstandigheden van de grondstoffen kunnen verschillen. Dat heeft invloed op de nutritionele waarde. Door inzicht te hebben in de kwaliteit en inhoud van de aanvullende grondstoffen kunnen we in combinatie met een maatwerk kernvoer een nauwkeurig rantsoen samenstellen, passend bij de leeftijd en het productieniveau van de koppel. Meten is weten dus. Daarmee voeren we exact naar behoefte, wat de prestaties ten goede komt”, is de overtuiging van de specialist.

Transparante samenstelling

Het rantsoen stelt Jos samen in een speciaal optimalisatieprogramma. In veel gevallen zelfs bij de klant op het bedrijf. “Ik reken dan met de actuele waardes van de grondstoffen en voer de wensen van de pluimveehouder in het programma in”, laat de specialist zien. “De gevolgen voor de samenstelling van het rantsoen en de kostprijs zijn direct zichtbaar. De mogelijkheden, maar ook de onmogelijkheden zijn meteen helder. Veel pluimveehouders vinden dit een zeer prettige en transparante manier van werken. We geven ze een open en eerlijke kijk in onze keuken en de mogelijkheid om zelf aan de knoppen te draaien.”

Open communicatie

Veit en Lisa Leinberger

“Een goede communicatie met onze adviseurs is voor ons erg belangrijk om HomeMixxing succesvol toe te passen”, ervaart Veit. “We hebben nog geen harde cijfers, maar de voeropname is uitstekend en de hennen zijn gezond. Tot nu toe zijn we zeer tevreden over deze manier van werken.”