Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

17-12-2021

Opgehokt: wat nu?

Kippen binnen wit

Nadat de ophokplicht opnieuw is ingegaan, zult u wellicht enig drumgedrag hebben gezien in de stal. Hennen die drummen voor de uitloopluiken in de veronderstelling dat het weer tijd was om naar buiten te gaan. Onze ervaring is dat dit gedrag vrij vlot weer verdwijnt. Wel had dit enigszins verhoogde uitval tot gevolg, ook nadien onder overlevende dieren die teveel geleden hadden.

Vrijwel direct zagen we de voeropname van de hennen wat verminderen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de ontnomen bewegingsvrijheid wat resulteert in een lagere behoefte aan nutriënten. De laatste weken zien we de voeropname echter weer toenemen. Dit is mogelijk een gevolg van verveling wat de kippen parten gaat spelen.

Tips van uw bio-pluimveespecialist

Kippen binnen bruin

Waar moet u als pluimveehouder rekening mee houden nu de kippen binnen zitten? Wij geven u graag een aantal tips:

  1. Voorkom vervetting van de lever en opbouw van teveel lichaamsvet door een verhoogde voeropname. Is de voerstrategie die ingezet wordt nog passend? Bespreek de mogelijkheden met uw specialist en anticipeer hierop.
  2. Controleer het aantal wormeieren in de stal door middel van regelmatige mestmonstername om een toenemende wormbesmetting te voorkomen. Zo vormt u een goed beeld van de wormbesmetting. Lees hier meer over wormdruk en het nemen van een correct mestmonster of bekijk dit artikel met tips om wormdruk efficiënt te beheersen.
  3. Zorg voor voldoende afleidingsmateriaal en voorkom agressiviteit onder de dieren. Luzerne kan hierbij uitkomst bieden, maar ook afgedankte kerstbomen werken goed. Bovendien kan het dimmen van lichtintensiteit ook bijdragen aan het rustig houden van de hennen.
  4. Voorkom het ontstaan van waterplassen in de uitloop. Het is een mooie kans om met de uitloop bezig te gaan, nu de hennen binnen zitten. Zorg voor een goede afwatering, aangezien deze waterplasjes graag worden bezocht door wilde vogels. Met de dreiging van AI wilt u liever geen vogels in de kippenren.

Heeft u vragen of wenst u ondersteuning in de stal? Neem dan contact op me uw bio-pluimveespecialist of de klantenservice van Reudink.