Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

04-12-2018

Reudink Melkveedagen: Goed voeren doet goed boeren!

Bioboerderij Miltenburg

In de biologische sector is kwalitatief goed ruwvoer dé basis voor gezonde melkkoeien en een goede melkproductie. Met die bril op bezochten veertig biologische melkveehouders de twee Reudink Melkveedagen in november 2018. Onze melkvee- en teeltspecialisten deelden daar hun kennis over rantsoen en ruwvoer op praktische wijze.

Decor voor de studiedagen waren de biologische bedrijven Bioboerderij Miltenburg in Schalkwijk en Melkveehouderij Den Hartog in Eesveen. Na het welkomstwoord door marketing- en salesmanager Henk van der Vegt van Reudink, stelden de veehouders hun bedrijf voor aan de deelnemers.

Optimaal ruwvoer winnen, conserveren en uitkuilen

Dat er bij het in- en uitkuilen van het gewonnen ruwvoer veel voederwaardeverlies kan optreden, bleek wel uit het verhaal van Tom Niehof en Emiel Strijkveen, Teeltspecialisten Ruwvoer bij ForFarmers. Zij lieten de melkveehouders zien waar de grootste verliezen optreden: 5 tot 20% veldverlies, 3 tot 15% conserveringsverlies, 0 tot 2% perssapverlies en 1 tot 6% bewaarverlies in de toplaag. Aan de hand van een kuil op het gastbedrijf liep Niehof tien praktische tips langs voor optimaal in- en uitkuilen met zo min mogelijk voederwaardeverlies.

Emiel Strijkveen
Teeltspecialist Emiel Strijkveen geeft tips over optimaal in- en uitkuilen.

Rantsoenoptimalisatie

De tweede workshop werd verzorgd door de biologische melkveespecialisten van Reudink: Stef Oude Lansink en Robert van Dorst. In hun dagelijks werk adviseren zij de klanten van Reudink bij het samenstellen van het rantsoen, bedrijfsmanagement en in dierspecifieke zaken. In de workshop bespraken zij de mogelijkheden van rantsoenoptimalisatie. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor een goede balans in het rantsoen tussen de gezondheid en melkproductie van de koeien? Een rantsoensamenstelling begint bij het voorradige ruwvoer. Vervolgens kijkt de specialist samen met de boer welke krachtvoerachtigen het beste passen bij het ruwvoer. Doel is om een rantsoen te creëren met de juiste balans tussen eiwit en energie, met voldoende structuur en dat niet te verzurend is voor de koe.

Robert van Dorst
Robert van Dorst: "In een goed rantsoen is er balans tussen de gezondheid van de koeien en de melkproductie."

Kennis en inspiratie

Na de gezamenlijke afsluiting keerden de biologische melkveehouders met de opgedane kennis en inspiratie weer huiswaarts. Duidelijk was dat het zaadje voor verbetering van het ruwvoer bij de deelnemers al vlot begon te ontkiemen.