Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

20-07-2017

Robotmelken en weiden... gaan prima samen!

Robotmelken en weiden

De combinatie van robotmelken en weiden vraagt een goed doordachte aanpak, een plan dat bij uw bedrijf past. In dit artikel leest u enkele tips om rekening mee te houden.

Hoe uw aanpak eruit komt te zien hangt van verschillende zaken af. Denk hierbij aan de beweidbare oppervlakte, de grote van de melkveestapel, het aantal uren dat u de koeien wilt laten weiden en de capaciteit van de melkrobot(s). Gaat u voor gemak of voor maximale vers gras opname? Omweiden vraagt vaak meer vakmanschap dan standweiden. En hoeveel kunt /wilt u bijvoeren op stal? Het zijn allemaal factoren die bij weidegang meespelen. Uiteindelijk is het van belang dat u een systeem kiest dat goed bij u past. 

Tips voor starten met robotmelken en weidegang

 1. Laat uw koeien rustig wennen aan het systeem. 
  • Dag 1: Geef uw koeien de ruimte en laat de gehele koppel de weide ingaan. 
  • Dag 2: Laat uw koeien weer wennen aan de weidepoort: de gehele koppel er doorheen zonder terug te gaan naar de stal. 
  • Dag 3: Beetje bij beetje de weidepoort instellen waarvoor hij bedoeld is: koeien die geen melkattentie hebben, mogen de weide in.
 2. Benut het natuurlijke gedrag van de koe. Ze komt in beweging voor vers gras, bijvoeding en water. Plaats een extra watervoorziening in de weide, op 30-50 meter achter de stal.
 3. Regelmaat is het allerbelangrijkste bij robotmelken en weiden: laat de koeien in de ochtend zo vroeg mogelijk de weide in en voer elke dag op vaste momenten.
 4. Is de capaciteit van de robot een beperkende factor? Werk dan met een weidepoort. Door in de ochtend en avond te weiden nemen de koeien meer vers gras op en wordt de capaciteit van de melkrobot optimaal benut.
 5. Leer koeien weiden: jongvee leren weiden is noodzakelijk. Laat ze gedurende twee seizoenen minimaal 200 dagen weiden. Vroeg in het voorjaar starten met koeien weiden werkt goed. Het weer en de graskwaliteit zijn dan het beste.

Maak gebruik van specialistische kennis

Weiden is, net als het laten groeien van gras, een dynamisch gebeuren. Het duurt enkele jaren voordat u en de koeien het weiden goed beheersen. Reudink heeft de beschikking over melkveespecialisten met specialistische kennis van zowel weidegang en melkrobots. Zij helpen u graag met het vinden van de juiste aanpak voor robotmelken en weidegang voor uw bedrijf. Uw melkveespecialist kan hen inschakelen voor aanvullend advies. Neem contact met ons op voor meer info.