Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

02-06-2021

Tips voor een hoger rendement van de 2e snede

Gras

Velen van u zullen, meer dan in andere jaren, de 1e snede grotendeels in één keer maaien. Hoe zorgt u dan voor een optimale voederwaarde en goede smaak van het gras van de 2e snede? De Biologische Melkveespecialisten van Reudink geven u graag enkele tips voor een hoger rendement van de 2e snede.

Vanwege de uitstekende voederwaarde en smaak van voorjaarsgras alsmede de grote economische waarde van eiwitrijk najaarsgras, wordt vaak gesteld dat in deze perioden (het voorjaar en de herfst) de grootste voordelen van weidegang te behalen zijn. Echter is er nóg een periode waarin weidegang tot vergelijkbare resultaten kan leiden; juni! In de maand juni schiet het gras door, begint de hittestress en is het aanbod van weidegras vaak te krap of is er juist sprake van een overschot. Weidegang kan dan een goedkope en goede oplossing zijn.

Het gevolg van de 1e snede in één keer maaien

Velen van u zullen, meer dan in andere jaren, de 1e snede grotendeels in één keer maaien. Dit zal over twee tot drie weken leiden tot een overmatig aanbod van vers gras. Alles groeit immers tegelijkertijd en even hard. In dezelfde twee tot drie weken zal het gras in de aar schieten. Dit resulteert in verminderde smaak en kwaliteit van het gras, met als gevolg: een te korte in aren geschoten 2e snede. Dit is veelal een ongewenste situatie, omdat de structuur op biologische bedrijven vaak al voldoende voorhanden is of de eerste snede al grof genoeg is.

Tips voor een hoger rendement van de 2e snede