Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

16-05-2018

Tips voor succesvolle weidegang koeien

Weidegang koeien

Koeien in de weide zijn mooi om te zien, gezond voor het vee en goed voor de veehouder. Weidegang is echter ook een uitdaging om goed uit te voeren. Met deze tips gaat het lukken om succesvol te weiden. 

Het is een dooddoener, maar succesvolle weiders hebben een plan, anderen een excuus. Een plan – en dus focus – helpt u om gedurende het seizoen de juiste keuzes te maken. De kunst van succesvol weiden is om steeds weer nieuw etgroen (het gras nadat het land gemaaid is) aan te bieden. Enerzijds is dit plannen, anderzijds het juist afstemmen van de bijvoeding.

Plannen van weidegang

  • Tip 1: Kies bij omweiden voor zo weinig mogelijk dagen per perceel. Trek een extra draadje om een perceel van 3-4 dagen te verkleinen naar 1-2 dagen. Dit levert een constantere, en dus een hogere,  melkproductie op.
  • Tip 2: Vermenigvuldig het aantal percelen dat u beschikbaar heeft voor weidegang met het aantal dagen per perceel. Is de uitkomst lager uit dan 40? Dan wordt het lastig om de weidegang goed rond te blijven zetten in de zomer!  
  • Tip 3: Met name bij het omweiden is juist plannen erg belangrijk. Elke twee week maaien, zoveel hectare als de koeien vreten, is een must. Het is dé manier om genoeg en smakelijk vers gras aan te blijven bieden!
  • Tip 4: Voor standweiders is het plannen gemakkelijker. Zorg echter wel voor voldoende groeitrappen tussen de blokken. Dit regelt u tijdens de eerste snede. Uw grootste gevaar is het te laat inscharen in een nieuw blok. Als koeien een perceel eenmaal niet goed kaal vreten (8cm) zullen ze dat de rest van de weken ook niet doen.

Bijvoeding melkkoeien

  • Tip 5: Een succesvol weider is flexibel. Een goede afstemming van grasgroei en bijvoeding is een uitdaging. De grasopname (omweiden) of de grasgroei (standweiden) zijn bepalend. De bijvoeding op stal hoort de sluitpost te zijn.
  • Tip 6: Minder of meer grasaanbod betekent niet alleen meer of minder bijvoeren, maar ook het beperken of uitbreiden van de uren weidegang. 
  • Tip 7: Maak het uzelf en uw koeien makkelijker; verander alleen het tijdstip waarop de koeien naar buiten gaan óf dat u ze ophaalt. Niet beide.
  • Tip 8: Vindt u bovenstaande moeilijk uit te voeren? Roterend standweiden of stripgrazen zorgen voor een constanter grasaanbod en dus een constantere bijvoeding. 
  • Tip 9: In Juni gaat het gras minder hard groeien en wordt het minder smakelijk i.v.m. het doorschieten. Om over de weersinvloeden zoals droogte en hittestress maar te zwijgen. Juni is dus bij uitstek de maand waarbij uw kwaliteiten op het gebied van planning en bijvoeding getest gaan worden. 

De weidecoach weet raad

De specialisten en weidecoach van Reudink kunnen u ondersteunen in het maken van een goed weideplan. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Succes met weiden!