Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

31-01-2023

Verlicht uw bedrijfsmanagement

Stalverlichting pluimvee

Het belang van de juiste stalverlichting voor zowel leghennen als pluimveehouders

Onderzoek toont aan dat stalverlichting de ontwikkeling, beweeglijkheid en het gedrag van een leghen sterk beïnvloedt. Het is daarom van belang om uw verlichting in orde te hebben voor het dierwelzijn en zeker ook voor optimale legprestaties. Maar, hoe doet u dat? Met een goed verlichtingsplan creëert u een optimale leefomgeving voor uw leghennen en voorkomt u stress, agressief gedrag en pikkerij. Zo verlicht u tegelijkertijd het bedrijfsmanagement. Onze bio-pluimveespecialisten zijn dankzij de Poultry Academy goed op de hoogte en helpen u graag.

Op 24 januari was het opnieuw tijd voor de Poultry Academy. Dit is een onderdeel van het interne opleidingsprogramma voor ons pluimveeteam. Door deze academie borgen we een goed kennis- en vaardigheidsniveau, zodat onze bio-pluimveespecialisten onze klanten elke dag weer van het best mogelijke advies kunnen voorzien. Deze keer stond o.a. het thema verlichting op de agenda. Heeft u behoefte aan ondersteuning bij het opstellen van een goed verlichtingsplan? Vraag uw specialist naar zijn of haar advies.

Het belang van de juiste stalverlichting

Tips van onze bio-pluimveespecialisten

  1. Stem de verlichting in de legstal af op de verlichting in de opfokstal. Dit zorgt voor minder stress in deze toch al stressvolle periode voor de hennen. Let hierbij vooral op het lichtspectrum en de -intensiteit. Kippen kunnen namelijk kleuren in wit licht onderscheiden.
  2. Voorkom dat de lampen flikkeren. Een kip registreert lichtflikkeringen die voor ons mensen niet zichtbaar zijn en ziet dit als mogelijke bedreiging. Voorkom stress en nervositeit onder de dieren en kies voor flikkervrije verlichting. Let op dat wanneer het licht gedimd wordt, ook flikkeringen kunnen ontstaan. Controleer dit met enige regelmaat.
  3. Kies bij standaard stalverlichting voor lampen tot 3000 kelvin. Deze lampen hebben een prettig lichtspectrum voor de hennen. De kleur rood is hierin beter vertegenwoordigd. Deze kleur ervaart de kip als prettig.

Meten = weten. Meet in Gali-lux en niet in lux. Zo ondervangt u ook de lichtintensiteit van de kleuren in het spectrum zoals ultraviolet en infrarood die wij als mens niet kunnen waarnemen, maar kippen wel. Onze bio-pluimveespecialisten beschikken over kwalitatief hoogwaardige meetapparatuur. Zij kunnen samen met u de juiste stalverlichting instellen met oog voor bovenstaande tips.

Vragen of meer info over stalverlichting?

Wilt u meer weten over verlichting, bent u op zoek naar extra tips of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met uw bio-pluimveespecialist of onze klantenservice. Hij of zij kan met u meekijken om te zien waar verbeterpunten zijn en kan u ondersteunen bij het opstellen van een verlichtingsplan.