Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

28-10-2019

Vijf tips bij het opstallen van jongvee

Opstallen jongvee

Buiten wordt het kouder en natter en de graskwaliteit neemt af. Ook het biologisch jongvee gaat naar binnen. Tijd om stil te staan bij het opstallen van uw jongvee. Biologisch melkveespecialist Stef Oude Lansink geeft enkele tips hoe u uw jongvee goed de winter door helpt.

1. Ontwormen kalveren

Een juist beweidingsschema verkleint het risico op wormen. Is dat niet gelukt? Check dan wekelijks of uw jongvee hoest. Hoesten meerdere pinken? Handel snel en adequaat: bel de dierenarts. 

2. Check de voeding

Zorg bij de overgang van weidegras naar een berekend rantsoen voor voldoende energie en eiwit voor het jongvee, maar voorkóm vervetting. Biedt daarnaast voldoende mineralen aan. Laat bij twijfel een mineralenonderzoek uitvoeren en raadpleeg uw melkveespecialist voor een rantsoenberekening.

3. Scheren jongvee

Op stal is het vaak warmer dan buiten. Wanneer de kalveren hun warmte niet kwijt kunnen, gaan zij zweten. Dat zorgt bij koude nachten voor een klamme vacht en een hoger risico op longaandoeningen. Om zweten te voorkomen kunt u het jongvee bij het opstallen scheren op de plekken waar ze het gemakkelijkst warmte afgeven. Twee baantjes over de rug en/of de hals scheren volstaat.

4. Droog ligbed

Een droog en dik ingestrooid ligbed werkt tweeledig: het kalf blijft warmer en heeft dus meer energie voor het op peil houden van de weerstand. En een droog ligbed geeft tevens minder kans op ziekteverspreiding. Voor een droog ligbed is een vochtopnemende onderlaag van belang, bijvoorbeeld zaagsel, kort gehakseld stro, zand of vlas. Door de absorberende werking van de onderlaag blijft de bovenste laag droger. Als bovenste laag strooit u een dikke laag lang stro. Hier ligt een kalf comfortabel en warm in. Wist u dat als de poten van een liggend kalf niet meer zichtbaar zijn, het een veel lagere kans op heeft luchtweginfecties?

5. Kalverbodywarmer als aanvulling

Ondanks een dik ingestrooid ligbed blijft het in de eerste vier levensweken lastig voor een kalf om voldoende warmte vast te houden. Of dit goed lukt is afhankelijk van de weerstand, voeding en huisvesting. Een kalverbodywarmer kan dan een goede aanvulling zijn. De warmte blijft met een bodywarmer bij het kalf zelf waardoor het kalf zich fitter voelt met als gevolg een betere voeropname en een betere vertering. Dit resulteert dan in meer groei en weerstand voor het kalf.

Meer tips?

Wilt u meer jongveetips voor de herfst- en wintermaanden? Vraagt het onze melkveespecialisten of schakel onze klimaatspecialist in.