Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

15-05-2020

Vijf tips om hittestress bij uw geiten te verminderen

Geiten in de wei

Een plotseling daling van de melkproductie en geiten met een ‘pompende’ ademhaling zijn tekenen van hittestress. Met deze tips komen uw geiten de warme perioden beter door.

Wanneer treedt er hittestress op bij geiten?

Bij een stijgende omgevingstemperatuur treedt al snel hittestress op. Zeker bij hoogproductieve of hoogdrachtige dieren. Ook de relatieve luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol. In onderstaande figuur ziet u wanneer er sprake is van hittestress voor uw geiten. Door het tijdig nemen van maatregelen, kunt u problemen door hittestress vóór zijn.

Hittestress bij geiten

Tip 1: Voer meerdere keren per dag en op koele momenten

Hittestress heeft een negatief effect op de eetlust van uw geiten. Daarnaast treedt bij warm en vochtig weer sneller broei op in de kuil of in het voer aan het voerhek, wat ten koste gaat van de smakelijkheid en de kwaliteit van het rantsoen. Om de voeropname te stimuleren is het belangrijk dat het voer zo smakelijk mogelijk is. Dit kan door vaker per dag- of ‘s avonds te voeren. Accepteer meer restvoer en verwijder dit dagelijks.

Tip 2: Voorkom pensverzuring met een goede buffer

Bij hittestress kan de balans tussen de zuurbelasting en buffercapaciteit in de pens verstoord raken. Dan bestaat de kans op pensverzuring. Gebruik van een buffercomplex remt de pensverzuring en voorkomt problemen. Geef uw geiten dan een aanvullende buffer zoals Reudink Vitaspor Buffer. Deze kunt u verstrekken naast een standaard mineralenmengsel en is hierdoor makkelijk (tijdelijk) inzetbaar. Het product bevat een gistencultuur om de pens-pH te stabiliseren en de celwandafbraak (ruwvoer) te stimuleren.

Tip 3: Voorkom stressmomenten

Stress zorgt voor extra warmteproductie en die warmte kunnen uw geiten juist bij dit warme weer slecht kwijt. Stel werkzaamheden die stress kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld enten, indien mogelijk uit. Plan activiteiten die stress kunnen veroorzaken, maar wel noodzakelijk zijn, op de koelere momenten van de dag: vroeg in de ochtend of in de avond.

Tip 4: Geef voldoende fris en schoon drinkwater

Bij hittestress is de waterbehoefte van geiten veel hoger dan normaal. Controleer dagelijks of de drinkbakken niet bevuild zijn en verschoon het water. Voldoende fris drinkwater helpt vochtverlies door zweten te verminderen, zorgt voor verkoeling en heeft een positief effect op de eetlust. Zorg ook voor voldoende drinkplaatsen, om wachtrijen te voorkomen.

Tip 5: Zorg voor een aangenaam stalklimaat

Zorg voor extra koeling door ventilatoren: door luchtbeweging kunnen de geiten gemakkelijker warmte kwijtraken. Houd het dak nat, hierdoor neemt zowel de temperatuur van de dakplaten, als de warmte-instraling af. Dit geeft een aangenamer stalklimaat.

Meer tips?

Wilt u weten wat u specifiek op uw bedrijf kunt doen om hittestress bij uw geiten te voorkomen? Of wilt u Vitaspor Buffer bestellen? Neem dan contact op met uw geitenspecialist of onze Klantenservice via 088 - 024 81 65 of mail naar info@reudink-bio.eu.