Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

22-11-2021

“Wat beïnvloedt mijn kostprijs in 2022?”

Pluimveevoer

Dit is een veel gestelde vraag aan onze pluimveespecialisten. Vanaf januari 2022 zal er naar verwachting een verandering van de kostprijs plaatsvinden. Verschillende factoren spelen hierin een rol, samenhangend met de volgende wijzigingen die voortvloeien uit de nieuwe EU bio-verordening:

  • De verplichting om volwassen pluimvee 100% biologisch voer te verstrekken. Maïsgluten en aardappeleiwit zijn niet of onvoldoende beschikbaar als biologische grondstof, en komen te vervallen als onderdeel van de voeders voor deze diergroep. De mate van kostenstijging wordt bepaald door de voersamenstelling (concentratiegraad).
  • De strengere normen wat betreft het opfokken van biologische hennen (kuikens afkomstig van biologische moederdieren, bezettingseisen) resulteren in verhoogde kosten voor de aanschaf van een hen.
  • Verscherpte eisen worden gesteld aan het leefoppervlak. Per 1 januari 2025 telt de Wintergarten niet langer mee als leefoppervlak. Afhankelijk van uw situatie beïnvloedt dit het aantal hennen dat gehouden kan worden.

Daarnaast is er nog enige onduidelijkheid over hoe om te gaan met het ontwormen van leghennen? Nog altijd bestaat er geen helderheid over het al dan niet toepassen van wachttijden en de gevolgen hiervan. Tevens hebben we te maken met een turbulente grondstoffenmarkt en groeiende vraag naar alles wat bio is. Wanneer is het hoogste punt bereikt en dalen de grondstoffenprijzen? Hoe ontwikkelt het evenwicht tussen de vraag naar enerzijds plantaardige en anderzijds dierlijke producten, en de beschikbaarheid van grondstoffen hiervoor?

Plan een afspraak met uw specialist