Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

30-03-2022

Wat is het beste moment om mais te zaaien?

Mais ontkiemend

Wilt u weten wanneer de maïs de grond in moet? Dat is mede afhankelijk van de bodemtemperatuur en de weersomstandigheden. Lees eerst deze tips en ons advies. Dan heeft u straks de mooiste maïs op het land staan.

Wist u dat…

  • …de bodem op de juiste temperatuur dient te zijn bij het zaaien? De richtlijn daarbij is een bodemtemperatuur van 8-10 graden Celsius op 5 cm diepte om 07.00 in de ochtend. Normaliter bereikt de bodem die temperatuur eind april/begin mei. Vroeger zaaien werkt eerder negatief dan positief: het kiemplantje krijgt het dan te lastig.
  • …maïs van origine een tropisch gewas is en dus warmte nodig heeft? Met name de bodem moet flink op temperatuur zijn met een minimale kans op nachtvorst. De kans op nachtvorst neemt na eind april pas significant af.
  • …er problemen kunnen ontstaan bij de opkomst van de maïs als gevolg van de kou eind april/begin mei? De vroeg gekiemde maïs staat stil met veel kiem- en/of ritnaaldenschade tot gevolg. Door gebrek aan groei kan de maïs de vraat niet voorblijven.
  • …maïs hogere temperaturen nodig heeft om te groeien, maar onkruid niet? Traag kiemend en traag groeiende maïs geeft meer onkruiddruk. Dat veroorzaakt extra werk, verminderde (VEM) opbrengst en een groeiend aantal kiemzaden voor de daaropvolgende jaren. En daar zit u waarschijnlijk niet op te wachten.

Ons advies

Maïskolf

Start niet te vroeg met maïs zaaien. Afhankelijk van omstandigheden en regio ligt het optimale tijdstip waarschijnlijk in de eerste helft van mei. De vroege maïsrassen van Reudink kunnen dan in een maand tijd de bodem bedekken.

Vragen?

Heeft u verder vragen over de teelt van uw maïs? Of wilt u voor het eerst maïs gaan telen en heeft u behoefte aan ondersteuning in dit proces? Neem dan contact op met uw specialist of lokale dealer. Ook onze klantenservice staat voor u klaar.