Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

28-04-2020

Wat is het beste moment om biologische mais te zaaien?

Mais zaaien

Het mooie weer van de afgelopen weken zorgt ervoor, dat het bij veel boeren kriebelt om mais te zaaien. Maar...nog even geduld! Lees eerst deze tips en ons advies. Dan heeft u straks de mooiste mais op het land staan.

Wist u dat…

  • …de bodem op de juiste temperatuur dient te zijn bij het zaaien? De richtlijn daarbij is een bodemtemperatuur van 8-10 graden Celsius op 5 cm diepte om 07.00 in de ochtend. Normaliter bereikt de bodem die temperatuur tussen 20 april en 1 mei. Vroeger zaaien werkt eerder negatief dan positief: het kiemplantje krijgt het dan te lastig.
  • …mais van origine een tropisch gewas is en dus warmte nodig heeft? Met name de bodem moet flink op temperatuur zijn met een minimale kans op nachtvorst. De kans op nachtvorst neemt na eind april pas significant af.
  • …er vorig jaar veel problemen waren met de opkomst van de mais als gevolg van de kou eind april/begin mei? De vroeg gekiemde mais stond stil met veel kiem- en/of ritnaaldenschade tot gevolg. Door gebrek aan groei kon de mais de vraat niet voorblijven.
  • …mais een hogere temperaturen nodig heeft om te groeien, maar onkruid niet? Traag kiemend en traag groeiende mais geeft meer onkruid kans. Dat veroorzaakt extra werk, verminderde (VEM) opbrengst en een groeiend aantal kiemzaden voor komende jaren. En daar zit u waarschijnlijk niet op te wachten.

Ons advies

Start niet te vroeg met mais zaaien. Afhankelijk van omstandigheden en regio ligt het optimale tijdstip waarschijnlijk in de eerste helft van mei. De vroege maisrassen van Reudink kunnen dan in een maand tijd de bodem bedekken.

Vragen?

Heeft u nog vragen over het optimale zaaimoment voor uw maissoort? Neem dan contact op met uw Reudink-specialist of lokale dealer. Of bel met de Klantenservice van Reudink op 088 – 024 81 65.