Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

26-05-2023

Zes tips om hittestress bij uw koeien te verminderen

Hittestress

Jaarlijks komt het terug, hoge temperaturen waarop koeien last kunnen krijgen van hittestress. We kennen allemaal de signalen: koeien die uren in de schaduw blijven liggen, pompende koeien in de stal en koeien die – al dan niet met de voorpoten op een verhoging – gaan staan in de stal. Ook zien we kalveren die met de hals vooruit versneld ademhalen of droge koeien met lege pensen.

Dit zijn allemaal tekenen van hittestress. Mogelijke gevolgen van hittestress zijn een verlaagde melkproductie en vetgehalte, klauwproblemen of verminderde vruchtbaarheid in het najaar. Wij geven u graag een aantal tips om dit te voorkomen.

Wanneer treedt er hittestress op bij koeien?

Bij een stijgende omgevingstemperatuur treedt al snel hittestress op. Zeker bij hoogproductieve of hoogdrachtige dieren. Ook de relatieve luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol. In onderstaande figuur ziet u wanneer er sprake is van hittestress voor uw koeien. Door het tijdig nemen van maatregelen, kunt u problemen door hittestress vóór zijn.

Hittestress bij koeien

Tip 1: Voer meerdere keren per dag en op koele momenten

Hittestress heeft een negatief effect op de eetlust van uw koeien. Daarnaast treedt bij warm en vochtig weer sneller broei op in de kuil of in het voer aan het voerhek, wat ten koste gaat van de smakelijkheid en de kwaliteit van het rantsoen. Om de voeropname te stimuleren is het belangrijk dat het voer zo smakelijk mogelijk is. Dit kan door vaker per dag- of ‘s avonds te voeren. Accepteer meer restvoer en verwijder dit dagelijks. Ook bij de droge koeien die binnen staan.

Tip 2: Voorkom pensverzuring met een goede buffer

Bij hittestress kan de balans tussen de zuurbelasting en buffercapaciteit in de pens verstoord raken. Dan bestaat de kans op pensverzuring. Gebruik van een buffercomplex remt de pensverzuring en voorkomt problemen. Geef uw koeien dan een aanvullende buffer zoals Reudink Vitaspor Buffer. Deze kunt u verstrekken naast een standaard mineralenmengsel en is hierdoor makkelijk (tijdelijk) inzetbaar. Het product bevat een gistencultuur om de pens-pH te stabiliseren en de celwandafbraak (ruwvoer) te stimuleren.

Tip 3: Vergeet de droge koeien niet!

Droge koeien die kort voor het afkalven binnen staan, krijgen vaak structuurrijk ruwvoer. De vertering van structuur verhoogd de kans op hittestress. Vervang de grove kuil of het hooi (gedeeltelijk) door bijvoorbeeld mooiere kuil of vers gras. Het verhogen of geven van snijmais helpt ook.

Tip 4: Geef voldoende fris en schoon drinkwater

Bij hittestress is de waterbehoefte van koeien veel hoger dan normaal. Controleer dagelijks of de drinkbakken niet bevuild zijn en verschoon het water. Voldoende fris drinkwater helpt vochtverlies door zweten te verminderen, zorgt voor verkoeling en heeft een positief effect op de eetlust.

Tip 5: Zorg voor een aangenaam stalklimaat

Zorg voor extra koeling door ventilatoren: door luchtbeweging kunnen de koeien gemakkelijker warmte kwijtraken. Houd het dak nat, hierdoor neemt zowel de temperatuur van de dakplaten, als de warmte-instraling af. Dit geeft een aangenamer stalklimaat. Een leuke bijkomstigheid is dat een koeler dak de efficiëntie van uw zonnepanelen verhoogd op deze hete dagen.

Tip 6: Laat de koeien ’s nachts afkoelen

Meer tips?

Wilt u weten wat u specifiek op uw bedrijf kunt doen om hittestress bij uw koeien te voorkomen? Of wilt u Vitaspor Buffer bestellen? Neem dan contact op met uw dealer, onze biologische melkveespecialisten of onze klantenservice.