Zoeken
koeien in de wei 2koeien in de weikoeien1

SiloSolve: dé biologische kuilverbeteraar

Kuil

Een goede kwaliteit én rendement van het ruwvoer is van doorslaggevend belang in de biologische veehouderij. Daarom wil je broei in de kuil voorkomen en conserveringsverliezen verlagen. Met het biologische inkuilmiddel SiloSolve beperk je verliezen aan drogestof en voederwaarde, haal je meer melk uit eigen ruwvoer en verbeter je het rendement.

Wat is SiloSolve?

SiloSolve is een conserveringsmiddel voor kuilen. Het is geschikt voor zowel de gras- als maiskuil en toepasbaar in elke kuil vanaf 25%-55% drogestof. Kuilen met SiloSolve behouden beter hun voederwaarde. Door de specifieke samenstelling start de conservering namelijk direct na het afdichten van de kuil. Zo wordt de vorming van boterzuur stilgelegd en is de kuil na 8 dagen stabiel (ideaal voor lasagnekuilen). Kuilen met SiloSolve laten beperkte conserveringsverliezen zien en resulteren in meer drogestof. Door het ontstaan van azijnzuur verlaagt het ook de broeigevoeligheid van de kuil en blijft deze tot 4 keer langer broeivrij dan onbehandelde kuilen.

Wat levert SiloSolve jou concreet op?

Met SiloSolve investeer je in maximaal behoud van voer en voederwaarde, en daardoor extra voerwinst én meer werkplezier door minder broei en onbruikbare voerresten. De voordelen op een rij:

  • Smakelijk en fris kuilvoer
  • Meer melkproductie uit eigen ruwvoer
  • Minder verlies van drogestof
  • Lagere kosten door hoger ruwvoeropname en lagere krachtvoergift
  • 1 middel geschikt voor zowel de gras als de maiskuil

Praktijkonderzoek bevestigt de werking van SiloSolve

In de 2e en 4e buis graskuil behandeld met SiloSolve. In buis 1 en 3 onbehandelde kuilen.

In het praktijkonderzoek van Aeres Farms in Dronten is een eerste snede gras ingekuild in slurven. Bij de ene slurf voegden ze wel en bij de andere slurf geen SiloSolve toe. Het resultaat: de met SiloSolve behandelde slurf had 21% minder drogestof verliezen (waarvan 3% conserveringsverlies en 18% verlies als gevolg van broei en schimmelvorming). Ook na het openen van de kuil had SiloSolve resultaat. Na week 6 bleef de met SiloSolve behandelde kuil – in tegenstelling tot de onbehandelde kuil – grotendeels vrij van broei en schimmel.

Afbeelding: In de 2e en 4e buis de graskuil behandeld met SiloSolve. In de 1e en 3e buis de onbehandelde kuilen.

Hoe pas je SiloSolve toe op jouw bedrijf?

Bewaar de zakjes in de diepvries (winter) of koelkast (zomer). Kort voor gebruik los je de inhoud van het zakje op in lauw water. 1 zakje is genoeg voor 50 ton product. Dat staat gelijk aan 5,75 ha eerste snede van 3.500 kg ds bij 40% ds. Of 1 zakje per hectare mais (50 ton). In opgeloste vorm is SiloSolve beperkt houdbaar. In de diepvries is het, onaangebroken, ongeveer een jaar houdbaar.  

SiloSolve levert geld op

Bij 2% minder drogestofverlies verdien je de investering in SiloSolve al terug. Uit de proef bleek een voordeel van 21%, grotendeels door het beperken van broeiverlies. Wanneer we uitgaan van een besparing van slechts 2,5% conserveringsverlies en 8% broeiverlies (de helft van het voordeel dus) betekent dit dat elke euro die je in SiloSolve investeert, €4,25 oplevert in jouw voordeel. Dit bedrag is gebaseerd op het behoud van meer drogestof, uitgedrukt in ruwvoerkosten (€0,25 per kilo drogestof) min de investering in SiloSolve.

Vragen of bestellen?

Heb je vragen over de biologische kuilverbeteraar SiloSolve of wil je bestellen? Neem dan contact op met jouw specialist, dealer of onze klantenservice. Wij helpen je graag.