Overweeg jij om te starten met biologisch boeren? Of denk je eraan om te schakelen naar de biologische veehouderij? Laat je goed informeren en onderzoek of biologisch iets voor je is. Schakel alleen om als het bij jou en jouw bedrijf past. Met onze kennis, jarenlange ervaring in de bio-sector en ons uitgebreide netwerk, gaan we deze zoektocht graag samen met jou aan.
Een aantal kenmerken van de biologische veehouderij zijn omvangrijke leefruimte, biologisch voer, een langer leven voor de dieren en het stimuleren van het natuurlijke gedrag. Daarmee richten bio-boeren zich sterk op dierwelzijn. De biologische basisprincipes met oog voor gezondheid, ecologie, eerlijkheid en zorg staan centraal.
In Europa moet elke partij in de biologische landbouwketen – van boer tot bord – voldoen aan de EU-wetgeving op het gebied van biologisch ondernemen. Zo zijn bio-boeren bij wet- en regelgeving verplicht hun dieren buiten te laten scharrelen, wroeten en grazen. Antibiotica mag niet zomaar verstrekt worden en het gebruik van zowel pesticiden als GMO’s is niet toegestaan.
Meer weten? Ontdek alles over biologisch of bezoek de Skal website.
Wist je dat... je ook kunt kiezen voor biodynamische landbouw? Dit is een vorm van biologische landbouw waarin extra normen worden opgelegd als het gaat om o.a. bemesting en dierwelzijn. Als je hieraan voldoet mag je het internationale Demeter-label voeren. Reudink is gecertificeerd om ook diervoeders voor het Demeter-label te produceren en uit te leveren.
Drijfveren om te starten met biologisch boeren kunnen zowel ideologisch als economisch zijn. Waar je op moet letten? Je moet aan veel eisen voldoen. Zo moet je biologische dieren aankopen, vergunningen aanvragen of wijzigen, voldoende startkapitaal hebben en eventueel ook jouw grond omschakelen. Daarnaast verschilt het type werk van dat van een gangbare boer.
Onze tip: bezoek bio-boeren en laat je goed informeren. Als startpunt hebben wij een checklist opgesteld, zodat je eenvoudig kunt zien of biologisch bij jou past.
"We hebben gekozen voor biologisch omdat het ons alles biedt wat we zochten, maar niet konden vinden in de conventionele sector. Als biologisch varkenshouder produceer je namelijk naar gelang de (markt)vraag en is er meer financiële zekerheid. Dat sprak ons aan. En we zijn nog iedere dag blij met onze keuze.”
Meer over Exterkate Biologische Varkenshouderij
Ruben Exterkate, 200 zeugen, deels gesloten, in Bentelo (Overijssel). Voorheen (tot 2018) een gangbaar varkensbedrijf.
“De opfok beviel goed, maar was in ons geval niet toekomstbestendig. Met het oog op dierwelzijn, maatschappelijke ontwikkelingen en financieel rendement kozen wij voor biologische legpluimveehouderij op de huidige locatie in Beuningen. En dat bevalt nog altijd uitstekend.”
Leo Nijhuis, 24.000 leghennen in Beuningen (Overijssel). Voorheen (tot 2010) reguliere opfokhennen.
“We bezochten een bio-vleeskuikenhouder en zagen kleine stallen, uitlopen vol bomen met vrolijk rondscharrelende vleeskuikens. Het was prachtig om de kippen buiten te zien scharrelen. Dat wilden wij ook. Een zo natuurlijk mogelijke vorm van houderij. We hadden er meteen plezier in.”
Faan Vink, bijna 14.000 bio-vleeskuikens in Dreumel (Gelderland). Voorheen (tot 2011) gangbare legkippen en melkkoeien.
De groeiende interesse in bio, de toenemende focus op centrale thema’s als verduurzaming, gezondheid en dierwelzijn, en een stijgende biologische consumptie biedt perspectief voor starters en omschakelaars. Dit wordt versterkt door het actieplan – Groei van biologische productie en consumptie – van de Rijksoverheid met daarin het streven naar 15% biologisch landbouwareaal in 2030.
Bovendien produceert men in de biologische veehouderij naar gelang van vraag, waardoor er geen sprake is van een overaanbod. Bio biedt daarmee een goed verdienmodel. Er is veel maatschappelijk draagvlak voor deze manier van dierhouderij waarin de zorg voor omgeving, mensen, dieren en bodem in het middelpunt staat.
Bij Reudink helpen we je graag wanneer je biologische boer(in) wilt worden. Met onze kennis, jarenlange ervaring in de bio-sector en ons uitgebreide netwerk, vinden we samen de antwoorden op al jouw vragen. Onze sectorspecifieke bio-specialisten kunnen je stap-voor-stap begeleiden in het proces van opstart of omschakeling. We maken het je gemakkelijk en overzichtelijk. Iedere diersector biedt andere mogelijkheden en vraagt een specifiek stappenplan. Klik op een diersector voor meer informatie:
Lees meer over de biologische varkensmarkt en mogelijkheden, afzet van biologisch varkensvlees, vergunningen, financiering en eisen voor de bio-varkenshouderij.
Lees meer over de biologische legpluimveemarkt en mogelijkheden, afzet van biologische eieren, vergunningen, financiering en eisen voor de bio-legpluimveehouderij.
Lees meer over de biologische vleeskuikenmarkt en mogelijkheden, afzet van biologisch kippenvlees, vergunningen, financiering en eisen voor de bio-vleeskuikenhouderij.
Lees meer over de biologische melkveemarkt en mogelijkheden, afzet van biologische melk, financiering en eisen voor de bio-melkveehouderij.
Lees meer over de biologische geitenmarkt en mogelijkheden, afzet van biologische producten, vergunningen, financiering en eisen voor de bio-geitenhouderij.
Lees meer over de biologische schapenmarkt en mogelijkheden, afzet van biologische producten, vergunningen, financiering en eisen voor de bio-schapenhouderij.
Al voor onze sectorspecifieke nieuwsbrief ingeschreven? Blijf op de hoogte en meld je aan. Je kunt jouw voorkeuren te allen tijde aanpassen.
Bij Reudink kiezen we bewust voor biologisch. Wij ondersteunen bio-boeren, zodat zij op duurzame wijze gezonde voeding kunnen produceren. Voor huidige en toekomstige generaties. Een duurzame biologische veehouderij. Daar zetten wij ons voor in. Dat doen we met ons biologische veevoer en bijpassend advies.
Vanuit gespecialiseerde fabrieken in Nederland en Duitsland leveren we dagelijks biologisch veevoer aan onze klanten in heel Europa. Onze producten zijn verkrijgbaar in bulk, maar ook in kleinere hoeveelheden. We bieden zowel complete voerconcepten als enkelvoudige grondstoffen en bijproducten. En we helpen je om reststromen of eigen (regionaal) geteelde producten in te zetten.
Onze voeroplossingen zijn onlosmakelijk verbonden met passend advies van sectorspecifieke bio-specialisten. Of het nu gaat over voeding, stalklimaat of bedrijfsontwikkeling. Onze specialisten staan zij-aan-zij met onze klanten en zetten zich vol passie in voor de biologische veehouderij. Zo realiseren we samen met onze klanten een optimaal bedrijfsresultaat.
Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij delen graag ons enthousiasme over de biologische veehouderij.