Een kijkje in de (voer)keuken van BioBrüder Heimann

De Studieclub Biologische Varkenshouders Achterhoek bezocht de biologische varkenshouderij van BioBrüder Heimann in Recklinghausen (DE). Dit is het bedrijf van de broers Christoph en Elmar Heimann met 260 biologische zeugen en hun biggen waar ze de voerproductie geheel zelf verzorgen. 

Het thema van deze dag was dan ook HomeMixxing; dé voeroplossing voor bio-varkenshouders die zelf veevoer mengen. Reudink organiseerde deze dag om varkenshouders met elkaar in contact te brengen en om hen kennis te laten maken met dit voerconcept.

Nieuws
Varkens
Een kijkje in de voerkeuken van Bio Brüder Heimann 2048 1024 px - Reudink Nederland

Het bedrijf heeft twee locaties. Op de ene locatie bevindt zich de biologische varkenshouderij en op de andere locatie staat een eigen biogasinstallatie. Bovendien hebben de broers 120 hectare grond, deels gepacht voor (grotendeels biologische) akkerbouw en doen ze loonwerk voor een aantal bedrijven in de nabije omgeving. Christoph ontfermd zich vooral over de varkens en zijn broer Elmar houdt zich met name bezig met de biogasinstallatie en de akkerbouw. Daarnaast hebben ze 4 fulltime medewerkers.

De overstap naar biologisch – Bioland

In 2018 is het bedrijf omgeschakeld naar biologisch binnen het Bioland verband. In 2020 waren er de eerste biologische varkens. Voorheen hadden ze een conventionele varkensstal in een gesloten systeem. De huidige stal is nu zo’n twee jaar in gebruik en biedt plaats aan de 260 zeugen met hun biggen. Er worden geen varkens aangekocht. Met veel ruimte voor de dieren en het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, is het echt een plaatje. Regionaliteit vinden de broers belangrijk. Vanuit de kringloopgedachte worden grondstoffen zoveel mogelijk zelf verbouwd of regionaal aangekocht. Ook het gebruik van (humane) reststromen wordt niet geschuwd. De mest van de zeugen wordt direct op het land gebruikt. En via de eigen biogasinstallatie beschikken ze over groene stroom en voedingsstoffen uit bijvoorbeeld vergistte gras-klaver.

Bio Brüder Heimann 1024 512 px

Een kennismaking met HomeMixxing

“Altijd interessant een kijkje in de keuken bij een collega-veehouder”, aldus een van de studieclubleden. Een echte voerkeuken wel te verstaan. Christoph Heimann vertelde in een uitgebreide rondleiding over het inzetten van eigen grondstoffen, het zelf mengen van veevoer en hoe Reudink daarbij ondersteunt door maatwerk rantsoenadvies, analyse van grondstofmonsters en het aanleveren van o.a. mineralen. De aangekochte en zelf geteelde grondstoffen, waaronder granen, worden geschoond en opgeslagen op het eigen bedrijf. Daarvoor zijn een aantal extra silo’s geplaatst. Waar in Nederland nog veelal volledig mengvoer wordt gevoerd, komt het voeren van eigen granen in Duitsland verhoudingsgewijs veel voor. De stroom van de biogasinstallatie wordt o.a. gebruikt om de grondstoffen in de silo’s terug te koelen naar een temperatuur van 14-15 graden en zo ongedierte en schimmels in warmere perioden te voorkomen.

De varkens krijgen alles, buiten het ruwvoer en het stro, in meelvorm gevoerd. De voerkeuken bestaat uit een maal- en mengsysteem. Na het reinigen (vloeistoffen kunnen ook gesprayd worden) en het zeven van de grondstoffen, gaan deze via vijzels naar de opslagsilo’s. Vanuit hier wordt de juiste hoeveelheid richting de voerkeuken gestuurd. Dit gebeurt allemaal met de computer. Alles wordt gewogen, nogmaals gezuiverd om de laatste vervuiling af te voeren, en gaat in een grote bak. Met behulp van de schijvenmolen worden de grondstoffen bewerkt. Deze werkt als een molensteen. De mix van de gekozen grondstoffen wordt heel fijn gemalen tot een meel. Vervolgens wordt alles in de diagonaal menger gemengd.

Heimann 1024 512 px

“Met HomeMixxing weet je precies wat je voert.” Daarom startten Christoph en Elmar met HomeMixxing. Door de nutritionele waarden te testen, weet je precies wat je in huis hebt. HomeMixxing stelt je in staat om te gaan voor de beste voersamenstelling met de gewenste hoeveelheid en type eiwit. Gezien de vrijheid kies je voor een eiwitrijke grondstof die past bij de dieren en prijstechnisch de beste keuze is. Daarnaast is er bij de broers veel interesse om hiermee bezig te zijn. Je maakt je eigen keuzes, bent minder marktafhankelijk en ervaart daardoor veel vrijheid. Een ander voordeel is dat de grond in de omgeving zeer geschikt is voor akkerbouw waardoor de broers veel producten zelf kunnen verbouwen.

Biologisch vlees van eigen varkens

Het biologische varkensvlees wordt ook deels aan huis verkocht in Recklinghausen. Ter afsluiting van het bezoek van de studieclub was er daarom ook een etentje met het biologische varkensvlees van het eigen bedrijf. Al met al een hele geslaagde dag. Bezoek de website van BioBrüder Heimann voor meer informatie.

Deel dit artikel

Meer info?

Wilt u meer weten over het voerconcept HomeMixxing? Neem dan contact met ons op.