Fermentatie

Fermentatie is een eeuwenoud, natuurlijk proces om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken, maar ook om de eigenschappen van dit voedsel te verbeteren. Door fermentatie worden enzymen en melkzuurbacteriën geactiveerd, en vinden er veranderingen plaats in het voedsel. Voedsel wordt zo beter verteerbaar, smakelijker, en draagt bij aan de darmgezondheid van mens en dier. Veel producten die bij jou thuis op tafel staan, zijn ergens in het productieproces gefermenteerd, denk aan yoghurt, brood, zuurkool maar ook droge worst.

Achim en Corine fermentatieworkshop focus product

De voordelen van gefermenteerd voer

  • Een betere benutting van de voedingsstoffen met als gevolg een hogere voerefficiëntie
  • Een positief effect op de maagdarmgezondheid van de dieren
  • Verlaagde voerkosten, en daarmee een rendementsverbetering, door het gebruik van goedkopere grondstoffen (verminderde marktafhankelijkheid) die dankzij fermentatie wél goed inzetbaar zijn

Fermentatie past in de kringloopgedachte, is een geheel natuurlijk en duurzaam proces mét concreet resultaat. Veel van onze klanten zijn succesvol met het inkuilen van mengteelten. En wist je dat fermentatie via ingekuilde producten de fosfaatefficiëntie met meer dan 10% verbetert?

Fermentatie inkuilen vierkant
Bio zeug in groen vierkant

Kies jij gefermenteerd voer voor jouw varkens?

In de bio-varkenshouderij wordt fermentatie met name toegepast bij het inkuilen of door het gebruik van een mini-fermentor. Onze specialisten adviseren jou graag over de mogelijkheid om fermentatie toe te passen op jouw bedrijf.

Reudink RS Health: voor optimale diergezondheid en groei

Reudink RS Health bestaat uit melkzuurbacteriën die in de darm de plaats van coli bacteriën innemen. Vervolgens zetten deze melkzuurbacteriën glucose om in melkzuur. Dit melkzuur bevordert de vertering en heeft een gunstige invloed op de darmgezondheid. Fermentatie toepassen bij jouw dieren, met of zonder verteringsproblemen, brengt de volgende voordelen:

Reudink RS Health…

  • …zorgt voor een goede voerbenutting
  • …is gemakkelijk toe te passen en onbeperkt te verstrekken
  • …bevordert de vertering en voorkomt verteringsproblemen zoals diarree
  • …heeft een gunstige invloed op de darmgezondheid en algehele weerstand
  • …zorgt voor gezonde, fitte dieren die goed doorgroeien en probleemloos de speenperiode ingaan
Potjes fermentatie

"Heb je een brijvoerinstallatie? Ook dan behoort fermentatie tot de mogelijkheden."

Header biggen in stal

Meer info & contact

Fermenteren kun je leren! Neem contact op met een van onze varkensspecialisten. Hij of zij helpt je graag en bekijkt samen met jou de mogelijkheden voor fermentatie op jouw bedrijf. Reudink kan je adviseren over de juiste bacteriecultuur, de mogelijkheden van de mini-fermentor en de toepassing van fermentatie bij het inkuilen. Ook begeleiden we je in de uitvoering van het proces. En werken wij nauw samen met fermentatiespecialist Dr. Ronald Scholten (Dr.FERM).