Met Split Feeding voer je op basis van de behoefte van de hen. De inzet van Split Feeding levert je een hogere voerefficiëntie op, doordat de hennen de aangeboden nutriënten en mineralen efficiënter benutten. Daarnaast optimaliseer je de ei(schaal)kwaliteit waardoor je langer en meer sorteerbare eieren hebt. Zo voer je naar behoefte voor een beter rendement, ga je duurzamer om met de verstrekking van nutriënten en mineralen én draag je bij aan de gezondheid van de hen.
De cyclus van de vorming van het ei vormt de basis van het voerconcept Split Feeding. Een leghen heeft in elke fase van die cyclus andere behoeften waar de nutriënten in het voer op zijn afgestemd. Dit resulteert in een betere benutting van deze nutriënten door de hen. Binnen dit voerconcept voer je twee verschillende soorten voer:
In de ochtend heeft de hen een grotere behoefte aan energie en eiwit. Dit is namelijk het moment waarop de hen het eiwit en de schaalvliezen om de dooier produceert. Dit ochtendvoer is rijker in energie, eiwit, fosfor en armer in calcium en daarmee gericht op de vorming van de ei-inhoud (40% van het rantsoen).
In de middag heeft de hen behoefte aan extra calcium. Dit is namelijk het moment waarop de vorming van de eischaal plaatsvindt. Dit middagvoer is rijker in calcium en armer in energie, eiwit, fosfor en daarmee gericht op de vorming van de eischaal (60% van het rantsoen).
Split Feeding levert bij een koppel van 12.000 hennen (85 weken) een hoger rendement op van € 12.000,-
Dirk Meyer heeft met zijn familie een legpluimveebedrijf met zowel scharrelkippen als biologische leghennen. Sinds twee jaar zetten zij ons Split Feeding concept in beide houderijsystemen in. Dirk legt uit waarom hij voor deze voerstrategie heeft gekozen en welke invloed het heeft op dierwelzijn en het bedrijfsresultaat.
Het toepassen van Split Feeding is vrij eenvoudig en de investering is beperkt. Je hebt nodig:
Reudink is specialist in Split Feeding en begeleidt vele enthousiaste klanten binnen dit voerconcept. Ben jij benieuwd hoe Split Feeding werkt en hoe je overstapt op deze duurzame, efficiënte manier van voeren? Wij vertellen je graag wat dit jou aan rendementsverbetering oplevert.