Dirk Meyer heeft met zijn familie een legpluimveebedrijf met zowel scharrelkippen als biologische leghennen. Sinds twee jaar zetten zij ons Split Feeding concept in beide houderijsystemen in. Dirk legt uit waarom hij voor deze voerstrategie heeft gekozen en welke invloed het heeft op dierwelzijn en het bedrijfsresultaat.
*Met afbeeldingen uit de bedrijfsvideo gemaakt door Geflügelnews
In 2007 is de familie gestart in de pluimveehouderij met een eerste stal voor biologische leghennen. Intussen hebben ze twee stallen voor (in totaal 27.000) biologische en één bodemstal voor gangbare leghennen. De bouw van een tweede bodemstal staat gepland (voor in totaal 53.000 gangbare hennen). Dirk vertelt: “Twee jaar geleden startten we met Split Feeding voor onze biologische leghennen. De voordelen omvatten: lagere voerkosten, betere eischaalkwaliteit en drogere mest. Dat laatste heeft lagere energiekosten als gevolg, omdat we de mest niet meer hoeven te drogen. Door de verbeterde eischaalkwaliteit kunnen we de hennen langer aanhouden. Al met al resulteert Split Feeding in een beter rendement.”
“We voeren twee verschillende voersoorten. Het ochtendvoer beslaat 40% en het middagvoer 60% van het totale rantsoen. Het ochtendvoer is rijk aan energie en eiwit. Het middagvoer bevat meer calcium voor de vorming van de eischaal. Belangrijk daarbij is dat de beide voersoorten niet vermengen. Dus zorg ervoor dat het ochtendvoer eerst helemaal op is, voordat je het middagvoer verstrekt. Houd daarbij de voeropname goed in de gaten”, aldus Dirk. In de ochtend krijgen de hennen twee voerbeurten. Dan is er een pauze. Om 10 uur krijgen ze het eerste middagvoer gevolgd door een tweede voerbeurt om 12 uur. “Split Feeding scheelt ongeveer €0,70 per 100 kilo voer”, bevestigt Dirk.
Op dit bedrijf hebben ze Dekalb White hennen van Ab Ovo Bio. Een rustige koppel met een zichtbaar goed verenkleed, vooral gezien de leeftijd van de hennen. Dirk licht toe: “Met het huidige koppel behaalden we 504 eieren per hen in 100 levensweken. Met een eigewicht van 61 gram en een voeropname van 115 tot 120 gram per hen per dag. De hennen wegen zo’n 1.650 gram. We houden dit koppel tot 105 weken aan. We zijn zeer tevreden over de eieren en specifiek de eischaalkwaliteit. Voor Split Feeding hadden we meer eieren met dunne schaal.” Ondanks het toenemende aantal, haalt de familie nog altijd veel plezier uit het eieren inpakken. Een deel daarvan is bestemd voor verkoop aan huis.
Op het bedrijf is een tweede aanvoerspiraal met eenvoudige voerweger bijgezet. “Het is het meest optimaal wanneer je 2 aanvoerlijnen creëert. Een lijn per voersoort.” Zo is de kleinst mogelijke hoeveelheid voer in het systeem onderweg. En kun je eenvoudiger en accurater het juiste voer op het juiste moment aan de hennen aanbieden. “Toen we startten met Split Feeding merkten we dat de hopper voor de voederketting niet gebruikt werd. Die hebben we er daarom uitgehaald. Deze investering hebben we in minder dan 1 jaar terugverdiend”, vertelt Dirk. Op het erf staan 2 silo’s met 25 m3 capaciteit. Dirk vult aan: “Je kunt het beste 3 silo’s hebben, zodat je er altijd eentje leeg kunt draaien. Bovendien zou een capaciteit van 30 m3 optimaal zijn, zodat je volle vrachten kunt bestellen. Wij bestellen al 17 jaar ons biologische voer bij Reudink. Dat doen we telefonisch of online via het bestelportaal MyReudink.”
Reudink is specialist in Split Feeding en begeleidt vele enthousiaste klanten binnen dit voerconcept. Ben jij benieuwd hoe Split Feeding werkt en hoe je overstapt op deze duurzame, efficiënte manier van voeren? Wij vertellen je graag wat dit jou aan rendementsverbetering oplevert.