Hittestress bij pluimvee

Vaak wordt gedacht dat hittestress bij kippen alleen ontstaat in de zomer. Maar wist u dat warmte in combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid al hittestress veroorzaakt? In dit artikel omschrijven wij wat hittestress is, hoe u het herkent, welke factoren van invloed zijn op hittestress, en de mogelijke gevolgen van deze stress.

Kennis
Pluimvee
Hittestress Pluimvee 2048 1024 px - Reudink Nederland

Wat is hittestress?

Kippen zijn warmbloedig. Bij te veel warmte, koelen ze weinig/niet af en stijgt hun lichaamstemperatuur. Dit noemen we hittestress.

Zo herkent u hittestress bij uw pluimvee

 • Uw pluimvee neemt meer water en minder voeding op dan normaliter
 • De kippen zitten met de vleugels wijd en met hun snavels open
 • Ze ademen snel, zijn minder actief en ogen vermoeider

Kippen hebben geen zweetklieren. Zij raken hun lichaamswarmte vooral kwijt via de lucht die zij uitademen en door warmte die door de lucht wordt opgenomen (luchtverplaatsing). Dus ademt een kip snel of met de snavel open en zit ze met de vleugels wijd? Dan heeft ze het warm en probeert ze af te koelen.

Welke factoren zijn van invloed op hittestress?

Er zijn enkele factoren van invloed op hittestress, zoals:

 • Leeftijd, gewicht en de conditie van uw dieren
  Jonge dieren kunnen iets beter tegen de hitte dan oudere dieren.
 • Luchtstroom
  Bij een goede luchtstroom is de gevoelstemperatuur van het dier lager.
 • Gedrag van de kippen
  Kippen die de neiging hebben te drommen, komen in een hittestress-situatie doordat zij sneller dicht op elkaar zitten.
 • Werkelijke temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in de stal
  Deze zijn altijd anders (vaak hoger) dan de temperatuur en luchtvochtigheid buiten de stal. Zorg voor een goed stalklimaat!
 • Schaduw in de uitloop
  Zorg ervoor dat de uitloop voldoende schaduwgelegenheid biedt aan de dieren.
Tabel hittestress pluimvee 1024 512 px 1

Wat zijn de gevolgen van hittestress?

In ons land is de relatieve luchtvochtigheid gemiddeld vrij hoog (70%). Wanneer het warm en vochtig is, kost het kippen meer tijd en moeite om af te koelen. Zelfs een korte warme periode van enkele dagen veroorzaakt al snel beginnende hittestress. Een te hoge staltemperatuur vermindert de voeropname en heeft een lagere groei of een verminderde productie tot gevolg. Echte hittestress leidt tot veel grotere problemen bij het dier en veroorzaakt zelfs sterfte.

Wat kan ik doen om hittestress bij kippen te voorkomen?

Onze Biologische Pluimveespecialisten geven u graag een aantal praktische tips. Deze tips verdelen we in zaken die u van tevoren kunt regelen, maatregelen tijdens de warme dagen, en extra maatregelen na de warme dagen. Zo voorkomt u stress en creëert u een fijne plek voor uw kippen gedurende warme periodes.

Deel dit artikel

Heeft u vragen over hittestress?

Of bent u op zoek naar meer informatie over een optimaal stalklimaat? Neem dan contact op met uw Specialist of met onze Klantenservice.