Kippen naar buiten: afwachten of anticiperen?

Veel legkippen en pluimveehouders verlangen naar de opheffing van de ophokplicht. Menig koppel vertoont meer stress, dat zich kan uiten in verenverlies en pikkerij. Ook is er een verhoogde behoefte aan ruwe celstof, wat zich uit in een hogere opname van luzerne. Daarnaast worden de komende periode koppels opgezet die zelfs vanuit de opfokperiode de uitloop niet gewend zijn. Voor deze dieren is de openstelling een geheel nieuwe ervaring.

Wat kun je als pluimveehouder doen om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen? Wij geven je zes tips.

Kennis
Pluimvee
Kippen opgehokt 2048 1024 px - Reudink Nederland

Tip 1: Lichtschema

Laat het lichtschema aansluiten op de huidige daglengte. Dit kun je nu alvast inzetten. Zorg ervoor dat de kippen gestimuleerd worden om ’s avonds weer terug te keren naar de stal. Aanpassingen zijn mogelijk, overleg dit met jouw bedrijfsadviseur.

Tip 2: Onderhoud uitloop

Je kunt nu al de uitloop maaien om zo overmatig aanwezig plantmateriaal te verwijderen. Zo kun je krop- en maagverstoppingen voorkomen die door lange plantstengels worden veroorzaakt. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om het gras in de uitloop te maaien en als bio-voer te verkopen. Controleer ook of de afrastering overal nog intact is en of er voldoende schuilmogelijkheden aanwezig zijn conform wetgeving.

Tip 3: Voeding

Wij adviseren je om minimaal twee, indien mogelijk drie voerbeurten in te plannen voordat de kippen naar buiten gaan. Dit om overconsumptie van ‘groen’ materiaal te voorkomen. Daarnaast zorgt voldoende aanbod van ruwe celstof in de stal ervoor dat de dieren wennen aan een verhoogde opname van vezels. Indien de mogelijkheid bestaat, is het wenselijk om de kippen 0,5% extra calcium in de voeding te geven de eerste dagen dat ze naar buiten gaan. Handmatig verstrekken is een goed alternatief. Zo draag je bij aan een goede schaalkwaliteit en calciumvoorziening.

Tip 4: Drinkwater

Geef jouw hennen voor extra weerstand een vitamineboost via het water, zodra de opheffing van de ophokplicht wordt aangekondigd.

Kippen naar buiten 1024 512 px

Tip 5: Uitloopluiken

Bij koppels die geen uitloop gewend zijn of bij schrikachtige dieren is wat extra toezicht gewenst. Bij de eerste paar keren dat de uitloopschuiven opengaan, kunnen zich schrikreacties in het koppel voordoen, met mogelijk nadelige effecten. 

Open de uitloopluiken een paar keer tot op een kleine kier. Zo went het koppel eraan dat deze luiken kunnen bewegen en open kunnen gaan.

Tip 6: Wormen en mest

Streef ernaar dat de kippen slechts een lage wormbesmetting hebben wanneer zij de uitloop gaan benutten. Zo vertraag je de besmetting van de uitloop. Controleer van tevoren de mest op EPG en onderneem waar nodig actie. Zodra de kippen gewend zijn aan de toegang tot de uitloop, doet zich de gelegenheid voor om wat extra mest uit de stal te verwijderen. Daarmee verlaag je het risico op herbesmetting.

Deel dit artikel

Meer informatie

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op met jouw specialist of met onze klantenservice.