Leghennen zijn gevoeliger voor ventilatieproblemen na een hete zomer

De tijd van warme dagen en koude nachten is weer aangebroken. Overdag kan het nog erg warm zijn en ’s nachts kan het flink afkoelen. Wist je dat leghennen na een warme zomer gevoeliger zijn voor ventilatieproblemen? Door hoge staltemperaturen (vooral in stallen zonder waterkoeling) is de voeropname in de zomer vaak minder geweest waardoor de hen tekorten aan bijvoorbeeld vitaminen en mineralen heeft gehad. 

Hierdoor is de hen gevoeliger voor mogelijke ventilatieproblemen in het najaar. Ook kan een hen door verminderde opname van voer de conditie verliezen. Daarom is het in deze tijd van het jaar nog belangrijker om te kijken naar ventilatie en de puntjes op de i te zetten.

Kennis
Pluimvee
Header ventilatie klimaat leklucht pluimvee - Reudink Nederland

Let op ongewenste leklucht

Het is van groot belang om aandacht te schenken aan het tegengaan van leklucht, om de kans op E.coli te verkleinen. Let daarbij op uitloopschuiven, deuren, mest- en eierbanden en ventilatoren die niet lopen. Onze pluimveespecialisten adviseren om ieder halfjaar een rookproef uit te (laten) voeren in de stal om de werking van de ventilatie te controleren. Als je alleen al met een warmtecamera rondloopt, kun je soms versteld staan van wat je ziet. Een lek kan zelfs bij nieuwe stallen voorkomen waarbij er soms lucht vanuit plekken komt waar je het juist niet wilt hebben. Dit kan jou als pluimveehouder handen vol geld kosten.

Leklucht rondom mest- of eierbanden

Denk ook aan een te grote opening bij de mestbanden die over de vloer lopen. Een kleine opening van zo’n 15 tot 20 centimeter kan al leklucht veroorzaken. Bij oudere stallen is er vaak een mestput met een grotere opening van zo’n 50 tot 60 centimeter. Indien er dan geen mest afgedraaid wordt en de put wordt niet afgesloten, stroomt er veel leklucht naar binnen. Dit kan ervoor zorgen dat het bijvoorbeeld voorin het hok erg benauwd is en het achterin juist te veel tocht omdat er te weinig lucht via de luchtinlaatventielen de stal in komt. Dit geldt overigens ook voor eierbanden, met name in de herfst of winter wanneer de temperatuur achter de eierbanden veel lager is dan in de rest van de stal. Of als het eierlokaal zich direct achter de eierbanden bevindt, kan er veel koude lucht op deze manier de stal in komen als dit niet is afgedekt.

Eierbanden1024 512 px

Leklucht zorgt voor problemen

Veel pluimveehouders verwarmen alleen overdag wanneer ze de eieren afdraaien het eierlokaal. Indien het lokaal ’s nachts dan logischerwijs niet verwarmd wordt, kan er alsnog koude lucht via de eierbanden de stal in komen. Dit kan dan weer leiden tot (meer) grondeieren, want als het tocht in het legnest gaat de hen elders het ei leggen en dat is uiteraard niet wenselijk.

Bij te veel leklucht krijg je tocht op de hennen en kun je de onderdruk die gewenst is niet halen. Let daarom op het volgende:

  • Sluit ventilatoren die alleen in de zomer nodig zijn goed af.
  • Reinig regelmatig de vloer waar de uitloopschuif naar beneden komt, zodat deze goed sluit en de ventilatie niet wordt verstoord.
  • Vraag jouw (klimaat)specialist om elk halfjaar aandacht te besteden aan het stalklimaat. Plan hiervoor een vast bezoek. Als dit vanwege bezoekverboden niet mogelijk is, overleg dan een alternatief. Jouw specialist kan bijvoorbeeld rookpatronen bij je achterlaten.
Deel dit artikel

Meer informatie of zelf de stal doormeten?

Onze specialisten kunnen samen met jou een rondje door de stal maken om de stal door te meten en de puntjes op de i te zetten. Controleer ook of de instellingen goed staan op de klimaatcomputers. Wil je meer informatie of een bezoek plannen? Neem dan contact op met jouw specialist of met onze klantenservice.