Maatschap Muggen wint Agroscoopbokaal Biologisch

Focus op bodem, koe en mens geeft beter rendement

De winnaar van de Agroscoopbokaal Biologisch 2023 is bekend. Reudink kent de prijs toe aan Maatschap Muggen, het biologische melkveebedrijf van Arjan en Andrea Muggen in Ansen (Drenthe). Door de focus op bodem, koe en mens realiseerden zij een uitstekend resultaat en daarmee een verbetering van het rendement. Deze combinatie maakt dat zij zich onderscheiden van andere biologische veehouders en worden uitgeroepen tot winnaar van de Agroscoopbokaal.

Nieuws
Melkvee
Maatschap Muggen wint Agroscoopbokaal Biologisch 2048 1024 px - Reudink Nederland

Arjan en Andrea zijn de 4e generatie Muggen op het bedrijf dat is opgericht in 1912. “We hebben 90 zwartbonte melkkoeien en 60 hectare land in gebruik. Daarnaast hebben we elzensingels en natuurland in beheer”, vertelt Arjan. De ouders van Arjan, Henk en Jannie Muggen, wonen ook op het bedrijf en zijn nog altijd erg betrokken. “De trots van mijn moeder is ons winkeltje en theehuis – De Groene Hof – waar we streekproducten verkopen.”

Focus op bodem, koe en mens geeft beter rendement

“Wij streven naar een gezonde veestapel en continuïteit van ons bedrijf. We boeren zoveel mogelijk op natuurlijke wijze. Daarbij kijken we naar de behoeften van het dier, het gewas en de bodem”, aldus Arjan. Dit resulteerde in een stijging van het melkproductie-niveau met 800 liter per koe. Daarnaast is de dierdagdosering teruggebracht naar minder dan 0,05 en is de levensproductie verhoogd. “Ook ervaarden we geen winterdip”, vult Arjan aan. Verder investeerde de familie in een automatische mestschuif en het voersysteem voor meer arbeidsgemak en dierwelzijn. Naar de toekomst toe richten Arjan en Andrea zich op de productie van groene energie. Zo komen er deze zomer zonnepanelen op het dak van de stal.

Toekomstgerichte keuzes maken een terechte winnaar

Henk-Jan Bakker, specialist biologische melkveehouderij bij Reudink, spreekt van een terechte winnaar: “De familie Muggen maakt toekomstgerichte keuzes en is zo in staat om meer uit het bedrijf te halen. De focus op de bodem door mengteelt resulteert in een verbeterde kwaliteit ruwvoer. De aandacht voor diergezondheid op het bedrijf is zichtbaar in de keuzes voor huisvesting en de verlaagde dierdagdosering. En ze hebben oog voor de mens. Zo behalen zij een hoge melkproductie en draaien ze een toprendement.” Maatschap Muggen is een klant van Reudink en dealer AgroNoord.

Het verhaal achter de bokaal - bedrijfsvideo

Bekijk hieronder de video van het bedrijf en laat u inspireren.

Tip: Drenthe Hikes Foodsteps. Ontdek hoe ons voedsel wordt geproduceerd en geniet van de mooie Drentse omgeving. Deze wandelroute van 15 km (ook te fietsen) leidt u o.a. langs de biologische melkveehouderij en De Groene Hof van de familie Muggen. Tijdens de route bekijkt u begeleidende videobeelden op uw telefoon en kunt u diverse locaties bezoeken.

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. De Agroscoopbokaal 2023 kent 7 winnaars in de volgende categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens, legpluimvee en vleespluimvee (ForFarmers De Hoop). Per categorie worden de winnaars in de maand mei 2023 bekendgemaakt via de diverse mediakanalen van ForFarmers en Reudink. Daarnaast is er een feestelijke bijeenkomst voor alle winnaars met de huldiging en de uitreiking van de bokalen.

Deel dit artikel