Meer melk uit maïs

Er is veel aandacht voor het efficiënt omzetten van de uitgekuilde maïs naar melk. Dit is goed voor de lopende rekening en ontziet het milieu. Het voortraject; het inkuilen, conserveren en uitkuilen van de maïs, is zeker zo belangrijk.

Kennis
Ruwvoer & teelt
Inkuilen header - Reudink Nederland

Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 6% van de maïs die je inkuilt verloren gaat in het conserveringsproces. En dat gemiddeld 10% van de maïs verloren gaat ten gevolge van broei. Dan is er nog de verminderde voederwaarde en de verslechterde drogestof opname door de koe. Alle reden dus om even stil te staan bij de facetten tussen het oogsten en het voeren.

Inkuilmanagement en oogsttijdstip

Ieder jaar is het weer een uitdaging om het juiste moment van hakselen te bepalen. Daarvoor is het belangrijk de laatste maand regelmatig de maïs in te lopen en een aantal planten te beoordelen. Dat betreft zowel het afrijpen van de plant als het voorkomen van ziekten en/of infecties. Denk aan builenbrand in beregende percelen. Reudink heeft een eenvoudig stappenplan ontwikkeld om jou te helpen met het tijdig bepalen van het juiste oogstmoment van de maïs.

Zo voorkom je dat je op het laatste moment de loonwerker moet bellen. Onze vroege rassen rijpen namelijk vaak sneller af dan gedacht. Tijdens de oogst is het belangrijk om verontreiniging van de grond te voorkomen. Zorg daarom voor schone banden, een voldoende hoge stoppellengte en natuurlijk een schone sleufsilo. Elke gram grond in het geoogste product is direct een verlaging van de voederwaarde en verhoogd de kans op broei bij het uitkuilen.

Mais hakselen klein

Conservering

Maïs is in principe een gewas dat zich makkelijk laat conserveren. Toch gaat gemiddeld 16% van de maïs verloren aan inkuil- en broeiverlies. Door in lagen van 30 cm in te kuilen in een sleufsilo en met voldoende gewicht vast te rijden verhoog je de dichtheid. Dat helpt voor zowel het voorkomen van broei, doordat er minder lucht in de kuil zit, als voor het verminderen van luchtintreding na het openen van de kuil.

Het is enorm belangrijk om de kuil zo snel mogelijk luchtdicht af te sluiten. Pas daarna kan de conservering beginnen. Tot die tijd vinden er allerlei “foute” processen plaats. De kuil een nacht open laten liggen kan funest zijn.

Meer melk uit maïs

SiloSolve is een uniek biologisch inkuilmiddel. De specifieke combinatie van een melkzuurbacterie die al begint te werken voordat al het zuurstof uit de kuil is. Bovendien bevat het de enige Buchnerie bacterie die azijnzuur vormt (broeiremmer) zonder daarbij drogestof te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de kuil sneller stabiel en veel minder broeigevoelig is bij het uitkuilen. Maïskuilen behandeld met SiloSolve blijven gemiddeld 7 dagen langer stabiel.

En omdat het conserveringsproces veel sneller verloopt, zijn ook de inkuilverliezen lager. Dat resulteert in meer maïs om te voeren, dat langer fris blijft en 30 VEM meer bevat t.o.v. onbehandelde kuilen.

Dat levert jou meer melk uit maïs op. In dit overzicht leest je hoeveel jou dit kan opleveren.

Kuil voorbeeld klein

Vragen of bestellen?

SiloSolve verhoogt het rendement van jouw bedrijf. Heb je vragen over de biologische kuilverbeteraar SiloSolve of wil je bestellen? Neem dan contact op met jouw specialist, dealer of onze klantenservice. Wij helpen je graag.

Deel dit artikel