Opgehokt: wat nu?

Nadat de ophokplicht opnieuw was ingegaan, zult u wellicht enig drumgedrag hebben gezien in de stal. Hennen die drummen voor de uitloopluiken in de veronderstelling dat het weer tijd was om naar buiten te gaan. Onze ervaring is dat dit gedrag vrij vlot weer verdwijnt. Wel had dit enigszins verhoogde uitval tot gevolg, ook nadien onder overlevende dieren die teveel geleden hadden.

Vrijwel direct zagen we de voeropname van de hennen wat verminderen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de ontnomen bewegingsvrijheid wat resulteert in een lagere behoefte aan nutriënten. De laatste weken zien we de voeropname echter weer toenemen. Dit is mogelijk een gevolg van verveling wat de kippen parten gaat spelen.

Kennis
Pluimvee
Bruine hennen binnen Header 2048 1024 px - Reudink Nederland

Tips van uw bio-pluimveespecialist

Waar moet u rekening mee houden nu de kippen binnen zitten? Wij geven u graag een aantal tips:

  1. Voorkom vervetting van de lever en opbouw van teveel lichaamsvet door een verhoogde voeropname. Is de voerstrategie die ingezet wordt nog passend? Bespreek de mogelijkheden met uw specialist en anticipeer hierop.
  2. Voorkom een toenemende wormbesmetting. Neem regelmatig mestmonsters om het aantal wormeieren in de stal te controleren. Zo vormt u zich een goed beeld van de wormbesmetting. Lees hier meer over wormdruk en het nemen van een correct mestmonster of bekijk dit artikel met tips om wormdruk efficiënt te beheersen.
  3. Zorg voor voldoende afleidingsmateriaal en voorkom agressiviteit onder de dieren. Luzerne kan hierbij uitkomst bieden, maar ook afgedankte kerstbomen werken goed. Bovendien kan het dimmen van de lichtintensiteit ook bijdragen aan het rustig houden van de hennen.
  4. Het is een mooie kans om met de uitloop aan de slag te gaan, nu de hennen binnen zitten. Zorg voor een goede afwatering en voorkom zo het ontstaan van waterplassen in de uitloop. Deze waterplasjes worden namelijk graag bezocht door wilde vogels. Met de dreiging van AI wilt u liever geen vogels in de kippenren.
Deel dit artikel

Advies nodig?

Heeft u vragen of wenst u ondersteuning in de stal? Neem dan contact op met uw bio-pluimveespecialist of de klantenservice van Reudink.