Hoe eerder de rundvee drijfmest (RDM) op het land ligt, hoe beter het is voor de grasgroei in het voorjaar. Een doordacht bemestingsplan is de start van een ideale graskuil voor jouw koeien. Onze specialisten informeren en adviseren je graag.
Gemiddeld neemt de stikstofwerking van drijfmest van de eerste naar de vierde snede na toediening af in een verhouding van respectievelijk 32%; 11%; 6%; 6%. Door zoveel mogelijk drijfmest in de eerste sneden toe te passen, is er sprake van meer werkzame stikstof en blijft er zo min mogelijk stikstofrestant over buiten het groeiseizoen. Onderstaande afbeelding laat zien dat vroeg toedienen van drijfmest een toename van meer dan 10% werkzame stikstof kan betekenen.
Afbeelding 1: Werkzame stikstof kg/ha bij 3 manieren van drijfmest verdelen over de grassneden
Gemiddeld komt er 60% van de stikstof in drijfmest voor het gras beschikbaar. Dit betekent echter niet dat het andere deel volledig verloren gaat. Deze stikstof wordt aan de bodemvoorraad toegevoegd. Deze is weliswaar niet werkzaam in het jaar van toediening, maar in de jaren na toediening komt deze in de bodem vastgelegde drijfmeststikstof langzaam vrij. Te herkennen aan het N-leverend vermogen (NLV) op de bodemanalyse.
Op zoek naar extra informatie of advies bij de bemesting van grasland en de verdeling van RDM over het jaar? Of wil je meer weten over het assortiment meststoffen van Reudink? Neem dan contact op met je melkveespecialist of regionale dealer. Ook kun je met vragen terecht bij onze klantenservice. Wij helpen jou graag verder!