(Voer)benutting: efficiënte krachtvoerinzet voor jouw veestapel

Ook gedurende onze melkvee studiedagen besteedden we aandacht aan het verminderen van krachtvoerverbruik. Zo gaf collega en melkveespecialist Stella Steinbrück de deelnemers aan de melkveedagen in Duitsland tips over hoe ze de krachtvoergift kunnen optimaliseren.

Kennis
Melkvee
Header Stelle melkveedagen artikel efficient voeren - Reudink Nederland

Pas voercurves aan op je doelstelling(en)

Stella benadrukt dat het elk jaar goed is om stil te staan bij de productie die je nastreeft. De melkmarkt en (ruw)voervoorziening kunnen je doelstellingen beïnvloeden. Verander je de doelstelling(en) op jouw bedrijf? Dan is het belangrijk om ook de voeding en voercurves daarop aan te passen.

Voer je naar wat de koe geeft? Of voer je naar wat de koe zou moeten geven? Samengevat kun je stellen dat je in het begin van de lactatie de koe uitdaagt en haar voert naar wat ze zou moeten geven. Efficiënt voeren betekent de krachtvoergift geven waar het moet en laten dalen wanneer en waar het kan. Stella gaf de bezoekers een aantal praktische voorbeelden.

Krachtvoer sparen kan en moet zo gauw de melkproductie zakt. Met een melkrobot is dit gemakkelijker te sturen dan bij een melkstal. “Maar”, zegt Stella, “wees alert! Zorg dat je overzicht hebt én behoudt.”

DE mediablok artikel melkveedagen Stella 2024

Tijden de melkvee studiedagen was er ook aandacht voor de kwaliteit van het ruwvoer en de fokwaarden van de bio-koe. Collega en melkveespecialist Christoph Bosbach strooide niet alleen met tips wat betreft het gebruik van de voermengwagen, maar gaf alle deelnemers ook strooigoed mee om de werking van hun mengwagen thuis uit te testen. Zo kwamen op deze geslaagde dagen veel belangrijke punten aan de orde die bio-melkveehouders verder helpen om op de juiste manier krachtvoer te kunnen besparen.

Deel dit artikel